Skip to main content

Με όργανο τον Έιντε η Τουρκία επιχειρεί να θέσει υπό ομηρία την Κύπρο

Ο Έιντε επείγεται να τελειώσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό ώστε να παρουσιάσει ως επιτυχία τη συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα του στη Νορβηγία

Δυστυχώς, πέρασε πολύς καιρός ανεκμετάλλευτος, έως ότου αντιληφθεί ο πρόεδρος της Κύπρου, το αυτονόητο: Ότι ο Ερντογάν, και δια του Έιντε, επιχειρεί να τουρκοποιήσει την Κύπρο. Του το λέγαμε όλοι, και όχι λίγες φορές απόρησα σ’ αυτήν την στήλη, τι είναι αυτό που υποχρεώνει τον Αναστασιάδη να αποδέχεται συνεχώς τα τουρκικά αιτήματα.

Μάλιστα δε, και να αποδεχθεί τον όρο περί "ισοτίμων μερών", τον Φεβρουάριο του 2014, που έδωσε το δικαίωμα στους Τούρκους να απαιτούν συνδιοίκηση του κράτους, εκ περιτροπής προεδρία και δικαίωμα βέτο, σε όσες αποφάσεις δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Έπρεπε να τολμήσει ο Ν. Κοτζιάς, την ασυνήθιστη για την διπλωματία, δημόσια καταγγελία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, και ομού με τις πιέσεις πολιτικών αρχηγών της Κύπρου -πλην αριστερού ΑΚΕΛ- να αποφασίσει και ο Ν. Αναστασιάδης να καταγγείλει τον Έσπεν Έιντε, ότι υπηρετεί τα τουρκικά σχέδια, με επιστολή που απέστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τι περιλαμβάνει ακριβώς η επιστολή δεν διευκρινίστηκε, όμως είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου, όπως δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο.

Μιλώντας εκτενώς για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έκρυψε τη θλίψη του αλλά και τον εκνευρισμό του για τη συμπεριφορά τού Έιντε, η οποία εκδηλώνεται στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, όπου η εκβιαστική, διά εκφοβισμών και ενεργειών που παραβιάζουν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, στάση της Τουρκίας και της Τ/κ κοινότητας, απειλεί με νέα κατάρρευση τις συνομιλίες.

Είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Έσπεν Έιντε, ότι με δηλώσεις ή εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Είναι χαρακτηριστική η οθωμανολατρεία -όχι αφιλοκερδώς, φαντάζομαι- του Έιντε, ο οποίος προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κύπρου και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες Νavtex, αλλά και την παρουσία του "Μπαρμπαρός" στα κυπριακά ύδατα. Η αθλιότητα του Έιντε -διότι περί αθλιότητος πρόκειται- έγκειται και στο γεγονός ότι αφήνει υπαινιγμούς πως η μη επίλυση του Κυπριακού, οφείλεται και σε προεκλογικό κλίμα στην Κύπρο, που επηράζει τον Ν. Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, απάντησε επ’ αυτού: «Και με λυπεί ακόμα περισσότερο και η αποδοχή ή η δια ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών -οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018-, ενώ παραγνωρίζει ότι στα χρονοδιαγράμματα και στη βιασύνη, κάποιες άλλες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα στη Νορβηγία».

Είναι σαφής η τοποθέτηση του Ν. Αναστασιάδη, και πιστεύω πως θα θυμούνται οι αναγνώστες, ότι πριν από καιρό είχα σημειώσει πως ο Έιντε, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, και με στόχο την πρωθυπουργία, επείγεται να τελειώσουν όπως-όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ώστε να παρουσιάσει ως επιτυχία την συμμετοχή του κατά τον προεκλογικό αγώνα του ιδίου στην πατρίδα του.

Υπήρξαν επίσης και δημοσιεύματα, ότι εξακολουθεί να συναποφασίζει με την Βικτόρια Νούλαντ, η οποία καίτοι παραιτήθηκε, λόγω όμως της αδυναμίας του Τραμπ να στελεχώσει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, εξακολουθεί αυτό να λειτουργεί ατύπως με την πολιτική Ομπάμα, καθ’ ολοκληρία ανθελληνική σε όλα τα θέματα εξωτερικής μας πολιτικής (Τουρκία, Κύπρο, Σκόπια, Αλβανία, Ουκρανία), με τη Νούλαντ να δραστηριοποιείται παρασκηνιακά.

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει και είχε εντοπίσει «τη μεροληψία την οποίαν επιδεικνύει και την απαράδεκτη στάση του όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών», ο Έιντε, υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα είχε ζητήσει την αποπομπή του «δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση από τον ΠτΔ».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, επισήμανε ότι ο κ. Έιντε αποδεικνύεται πράκτορας των τουρκικών συμφερόντων, ζητώντας την άμεση ανάκλησή του.

Ο δε Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις εκ μέρους του κ. Έιντε συνεχίζονται», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης προσπαθεί να παγιδεύσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε μια διαδικασία «γεφυρωτικών προτάσεων», με στόχο τη ματαίωση του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις του κ. Έιντε για κίνδυνο θερμού επεισοδίου και για ύπαρξη στην Κύπρο δύο λαών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται έτσι», τόνισε ο κ. Περδίκης.