Skip to main content

Με νέες αντικειμενικές και συντελεστές ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων την επόμενη χρονιά, προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» η πρώτη αλλαγή θα έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα αλλάξουν έως την άνοιξη του 2018. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες της 1ης
Ιανουαρίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Με την αλλαγή που σχεδιάζεται θα μπορέσει να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018 με αξίες που μπορεί να ισχύσουν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή ακόμη και τον Μάρτιο του 2018. Πως όμως θα υπολογιστούν οι νέες αξίες της Εφορίας που σήμερα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να βρεθούν στα επίπεδα των εμπορικών θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20% -30% κατά μέσο όρο;

Τρεις παράμετροι για τον υπολογισμό

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και κατά συνέπεια υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων.
 
Οι συναλλαγές από αγοροπωλησίες έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προέρχονται από όλες τις συστημικές τράπεζες και από έρευνες αγοράς που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά χρονικά διαστήματα.

Την ίδια στιγμή, θα συσταθούν στους 325 δήμους όλης της επικράτειας πενταμελείς επιτροπές οι οποίες θα λάβουν οδηγία να συνεδριάσουν όσες φορές χρειαστεί για να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους.

Αλλαγές μόνο στις τιμές ζώνης

Όπως αναφέρει στο «Βήμα», αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, οι όποιες αλλαγές γίνουν θα αφορούν μόνο τις τιμές ζώνης και σε καμία περίπτωση τους συντελεστές παλαιότητας, τους συντελεστές εμπορικότητας ή τις Αρχικές και Ειδικές Βασικές Αξίες γης που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια όπου δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Τέλος επισημαίνεται πως, οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας θα είναι αυξημένες στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, σε γειτονιές της Αθήνας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν φτωχές και μειωμένες σε περιοχές που ήταν ακριβές αλλά λόγω κρίσης οι τιμές υποχώρησαν.