Skip to main content

Με ναυάγιο κινδυνεύει επένδυση ύψους 130 εκατ.ευρώ της KFG

Κολλημένη εδώ και τρία χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η επένδυση για τη δημιουργία στην Καβάλα της μοναδικής ελληνικής μονάδας παραγωγής επίπεδων υαλοπινάκων για οικοδομική χρήση.
Σε ναυάγιο κινδυνεύει να καταλήξει η φιλόδοξη επένδυση ύψους 130 εκατ.ευρώ της εταιρίας Kavala Float Glass(KFG) για τη δημιουργία στο νομό Καβάλας της μοναδικής ελληνικής μονάδας παραγωγής επίπεδων υαλοπινάκων για οικοδομική χρήση. Η τεράστια καθυστέρηση στην διαδικασία έγκριση της χρηματοδότησης της επένδυσης από τον αναπτυξιακό νόμο αποθαρρύνει τους μετόχους της KFG και δυναμιτίζει την υλοποίηση ενός project, που θα δημιουργούσε 200 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με έντονες τις πληγές της αποβιομηχάνισης.

Κολλημένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας εδώ και τρία χρόνια η επένδυση της KFG αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της Οδύσσειας που πολλές φορές πρέπει να ζήσουν Έλληνες και αλλοδαποί επενδυτές στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Σε αναμονή από τον Οκτώβριο του 2006

Η εταιρία Kavala Float Glass κατέθεσε στις 15 Οκτωβρίου 2006 αίτηση στο τότε Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων(ΕΛΚΕ), νυν Ιnvest in Greece, για την υπαγωγή της επένδυσης της που αφορούσε στην κατασκευή μονάδας παραγωγής επίπεδων υαλοπινάκων για οικοδομική χρήση στον αναπτυξιακό νόμο. Η επένδυση αρχικά συναντά καθυστερήσεις στην έγκρισή της από το ΕΛΚΕ εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, που είχε δεχθεί εκείνη την περίοδο το Κέντρο. Τελικά, η εταιρία, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο όμιλος Χ.Γαρυφάλλου με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή-εμπορία υαλοπινάκων, λαμβάνει το πράσινο φως από το ΕΛΚΕ δυο χρόνια αργότερα στις 18 Ιουνίου 2008.

Στη συνέχεια, όμως, απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χρηματοδοτικό σχήμα, που θα καθορίζει το ποσοστό επιχορήγησης της επένδυσης. H ΚΥΑ υπογράφεται εννέα μήνες αργότερα, ήτοι τον Απρίλιο του 2009. Το μόνο που απέμενε, πια, ήταν η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. Ωστόσο, όπως περιγράφει στη Voria.gr η πρόεδρος του ομίλου Γαρυφάλλου, κυρία Ελένη Γαρυφάλλου, η Βουλή κλείνει για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Όταν πλέον η Βουλή θα ανοίξει με τα θερινά τμήματα και συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου προκύπτει ξαφνικά ακόμη ένα εμπόδιο: μια έγκριση, η οποία απαιτείται ξαφνικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, εν μέσω προεκλογικής περιόδου αναμένουμε να λυθεί και αυτό το θέμα από την ΕΕ», εξηγεί η κυρία Γαρυφάλλου.

Σύμφωνα με την κυρία Γαρυφάλλου, στην παρούσα φάση το όλο project είναι υπό αναθεώρηση. «Όταν και εάν κάποτε τελειώσουμε με την έγκριση της χρηματοδότησης θα εξετάσουμε κατά πόσο θα προχωρήσουμε στην επένδυση. Υποτίθεται ότι η αξιολόγηση των επενδύσεων γίνεται σε δυο μήνες. Καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να ξεχειλώσει λίγο. Αλλά όταν φθάνει τα τρία χρόνια τότε πλέον έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα στην οικονομία και στη διεθνή αγορά. Φαίνεται, τελικώς ότι η Ελλάδα δεν θέλει επενδύσεις», επισημαίνει η κυρία Γαρυφάλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη επένδυση στο νομό Καβάλας και μάλιστα πάλι στον τομέα της παραγωγής υαλοπινάκων σκοντάφτει σε καθυστερήσεις.  Εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών στην ένταξη της επένδυσης στον αναπτυξιακό 2601/1998, ματαιώθηκαν το διάστημα 2000-2001 τα σχέδια της πολυεθνικής Glaverbel για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής υαλοπινάκων flat, ύψους 37 δισ.δρχ.

Η επένδυση της KFG

Στην KFG συμμετέχουν εκτός από τον όμιλο Γαρυφάλλου, με 40% η ελβετική εταιρεία Metron Holdings AG, και με 20% μικρότεροι επενδυτές. To project της εταιρίας αφορά στη δημιουργία μονάδας επιφάνειας 40.000 τμ σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Καβάλας. Το εργοστάσιο -εφόσον κατασκευαστεί- θα αποτελεί τη μοναδική μονάδα στην Ελλάδα που θα παράγει επίπεδους υαλοπίνακες για οικοδομική χρήση και θα υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές, που πραγματοποιεί σήμερα η χώρα μας από από ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία, Άπω Ανατολή και άλλες αγορές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της Καβάλας θα ανέρχεται σε 185.000 τόνους ετησίως όταν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς διαμορφώνονται σε 120.000 τόνους ετησίως. Σημαντικό ποσοστό της παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται σε 70% θα κατευθύνονταν σε εξαγωγές. Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία περίπου 200 άμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι θέσεις που θα δημιουργηθούν από την ανάπτυξη δορυφορικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 1.350 σε βάθος πενταετίας.