Skip to main content

Λαφαζάνης από ΔΕΘ: Η δραχμή δεν είναι καταστροφή για τη χώρα

Δεν έχουμε μαγική συνταγή, λέμε την αλήθεια, εξήγησε ο Π. Λαφαζάνης - Παρούσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Με μήνυμα Γλέζου ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα της ΛΑΕ, υπερασπίστηκε την επιλογή της δραχμής ως εναλλακτικής λύσης ενάντια στα μνημόνια, αλλά και την επιλογή των στελεχών της ΛΑΕ να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση. Δεν έπεσε από κανέναν, αλλά παραιτήθηκε ταπεινωτικά. Δεν τόλμησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, επειδή φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε, όχι φυσικά από εμάς, αλλά επειδή άλλοι που δεν ψήφισαν μνημόνιο μπορεί να ψήφιζαν την κυβέρνηση. Φοβήθηκε τη Βουλή (ο κ. Τσίπρας), επειδή εκεί θα έπαιρναν πολλοί το λόγο... Ο βομβαρδισμός από εμάς θα ήταν τεράστιος αφού είχε συνομολογήσει το μνημόνιο. Είχε όμως στο μυαλό της η κυβέρνηση να πάει άρον άρον σε εκλογές εξπρές, για να αιφνιδιάσει το δικό μας 'όχι' (άλλα έπεσε έξω) και για να μην πάρει χαμπάρι ο ελληνικός λαός τις επιπτώσεις από το μνημόνιο (επίσης έπεσε έξω). Ο κ. Τσίπρας πήγε για αυτοδυναμία, αλλά δεν αιφνιδίασε κανέναν και τελικά πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

«Το σύστημα Μαξίμου εγκατέλειψε τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, εκείνο που έριξε στην ουσία την κυβέρνηση της Αριστεράς. Μετέτρεψαν το 'όχι' του λαού σε 'ναι'. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση της Αριστεράς», είπε και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Έκανε λόγο για «καρατόμηση» των στελεχών της ΛΑΕ από τις κυβερνητικές θέσεις. «Υπερασπίστηκα τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό όσο κανείς. Περισσότερο από ό,τι ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Μέχρι που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό ότι εκβιάστηκε και να εμφανίσει όσους προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε ένα ανάχωμα στη μνημονιακή λαίλαπα ως παιδιαρίζοντες...», συμπλήρωσε.



Μήνυμα Γλέζου



Η συνέντευξη τύπου της Λαϊκής Ενότητας στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ ξεκίνησε με μια έκπληξη, ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, όπου το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόνισε τη σπουδαιότητα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

«Η ιστορία δεν καλεί τον κάθε ψηφοφόρο να κρίνει και να διαλέξει, αλλά να αποφασίσει επιτέλους να πάρει ο λαός την τύχη του τόπου στα χέρια του. Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές γιατί δίνουν τη δυνατότητα να σαρώσει ο λαός με τη βούλησή του όλο το σάπιο καθεστώς της βίας και της διαφθοράς... Δεν μπορεί να υπάρχουν θεατές και απαθείς σε αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού στον αγώνα και να ανοίξουμε την πόρτα της ιστορίας για να περάσει το μέλλον που ανήκει σε μας και κανέναν άλλο», είπε ο κ. Γλέζος.

Κάλεσε μάλιστα τους παλιούς συναγωνιστές του να μπουν και πάλι μπροστάρηδες αναφωνώντας «Εμπρός Ελλάδα για το δίκιο και τη λευτεριά».

Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Ήσυχος και οι βουλευτίνες Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και ο βουλευτής, Κώστας Λαπαβίτσας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η καρδιά της Ελλάδας», είπε στο σύντομο εισαγωγικό χαιρετισμό του ο κ. Λαφαζάνης.

Οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν, είπε ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.



Αντιμνημονιακοί



«Δώσαμε μάχη για να αποτρέψουμε το μνημόνιο. Είχαμε διάσταση απόψεων με την ακολουθούμενη πολιτική. Είχαμε διαφωνήσει με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, αλλά παλέψαμε να μην πάρει το μνημονιακό κατήφορο η κυβέρνηση. Όταν πλέον φτάσαμε στην υπογραφή του μνημονίου δεν μπορούσαμε πλέον να αποτρέψουμε τίποτα και ήταν μονόδρομος η αποχώρησή μας από το ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΚΚΕ, είπε ο κ. Λαφαζάνης, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως η ΛΑΕ δέχεται σφοδρή επίθεση από το ΚΚΕ. «Προσωπικές, κακεντρεχείς επιθέσεις με χαρακτηρισμούς κακοήθεις που δε συνηθίζονται στην Αριστερά... Η μάχη που δίνουμε δεν είναι προσωπική, αλλά πολιτική. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του ήθους στην Αριστερά. Εμείς θα την κρατήσουμε και δε θα απαντήσουμε σε τέτοιες επιθέσεις, τις αντιπαρερχόμαστε», τόνισε.



Δραχμή



Απαντώντας για τα μνημόνια και τη δραχμή είπε: «Τα μνημόνια είναι η σύγχρονη τραγωδία για τη χώρα που πρέπει να σταματήσει. Είναι το τέλος της Δημοκρατίας, είναι η λεηλασία και καταλήστευση της χώρας. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά, αριστερά ή δεξιά μνημόνια. Όλα βλάπτουν εξίσου το λαό και τη χώρα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Να σταματήσει η τρομολαγνία και η περίεργη τρομοκρατία σε σχέση με το εθνικό νόμισμα. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση υποτέλειας. Η επιλογή εθνικού νομίσματος είναι αναγκαία επιλογή για να βγούμε από τα μνημόνια. Η επιλογή του έχει δυσκολίες, όχι όμως μεγαλύτερες από τα μνημόνια και την καταστροφή που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο... Το εθνικό νόμισμα δίνει ελπίδα και προοπτική και θα εξασφαλίσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία για ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη μνημονιακή υποδούλωση».



Σκουριές



«Ευτελείς αντιπερισπασμούς» χαρακτήρισε όσα λέγονται για τον ίδιο για το θέμα των Σκουριών, επισημαίνοντας τις ενέργειες που έκανε ως υπουργός για να εμποδίσει την εξόρυξη με τον τρόπο που θέλει να την κάνει η εταιρία. «Ήμουν έτοιμος για πιο ριζοσπαστικές ενέργειες για αφαίρεση της άδειας και καταγγελία της σύμβασης, διότι η επένδυση αυτή βλάπτει το περιβάλλον και το εθνικό συμφέρον. Χρειαζόμασταν όμως ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Αυτός ήταν ο στόχος μου, αλλά οι προσπάθειές μου διακόπηκαν», είπε ο κ. Λαφαζάνης.



Ρωσία



Ο ίδιος υπερασπίστηκε την ανάγκη για ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων για να πάψει η Ελλάδα να είναι εξαρτημένος υποτελής δορυφόρος και προτεκτοράτο.

Είπε μάλιστα ότι είναι αδιανόητο να εφαρμόζει σήμερα η Ελλάδα μέτρα εναντίον τις Ρωσίας, με την οποία –όπως και με τις άλλες χώρες- έπρεπε να έχουμε άριστες σχέσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συμφωνία για μεγάλο έργο που είχε επιτύχει με τη Ρωσία, με σημαντικότατα οφέλη (περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας) σε κοινοπραξία με ρωσική εταιρία, η οποία δεν προχώρησε. Απηύθυνε πάντως έκκληση να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία κατά γράμμα και να συνεχιστεί το έργο.


Εγκατέλειψαν τους νέους



Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: «Το δίλημμα νέο - παλιό επιχειρούν να θέσουν εκείνοι που εγκατέλειψαν και τελικά τους εγκατέλειψαν οι νέοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νεολαία εγκατέλειψε το ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι παριστάνουν τον νέο, ενώ προσχώρησαν ήδη σε ό,τι πιο παλιό, με αμπαλάζ και επικοινωνιακά τρικ. Ο λαός στις 5 Ιουλίου έδωσε μάθημα δημοκρατίας, αγωνιστικότητας και μη υποταγής. Δεν κάμφθηκε από την επικοινωνιακή προπαγάνδα και είπε ένα πολύ ηχηρό 'όχι' στα μνημόνια, την υποτέλεια και την κατάλυση της Δημοκρατίας».

Η μάχη κατά του μνημονίου έχει χαρακτήρα δημοκρατικής αντίστασης, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκλογές συναινούν οι δανειστές. Είναι εκλογές εκκαθάρισης των αντιμνημονιακών δυνάμεων, τις ετοίμασαν οι δανειστές μαζί με το Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η εκκαθάριση θα αποδειχθεί απρόσφορη απόπειρα, επειδή σε τέτοιες απολυταρχικές επιθέσεις αυτός ο λαός έχει μάθει να παλεύει», τόνισε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου μάλιστα ήταν δηκτική εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, και της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατηγορώντας τον μάλιστα για «συκοφαντίες». Έκανε επίσης λόγο για «νεοδιαπλοκή» και «νεοδιαφθορά».

Παράλληλα, η ίδια επισήμανε ότι «το πραγματικό δίλημμα των εκβιαστών δανειστών είναι ευρώ ή Δημοκρατία και πρέπει να απαντηθεί αναλόγως. Το χρέος πρέπει να αποκηρυχθεί. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαγραφεί».