Skip to main content

Με μεσοσταθμική μείωση περίπου 3% το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Ανατίμηση στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων για 6231 κωδικούς με μεσοσταθμική μείωση που αγγίζει το 3%-Μειώσεις 14%-16% υπήρξαν για 2262 κωδικούς

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, καθώς ο ΕΟΦ και η Επιτροπή Τιμών ολοκλήρωσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοσή του.

Στην ανατιμολόγηση του Μαΐου συμπεριλήφθηκαν 9522 κωδικοί προς ανατιμολόγηση. Από αυτά:

- 3116 κωδικοί αφορούσαν σε προϊόντα πλήρους αίτησης [άρθρου (8.3)],
- 271 καλώς καθιερωμένης χρήσης [άρθρου 10(a)],
- 57 σταθερού συνδυασμού [άρθρου 10(b)],
- 19 αίτησης συγκατάθεσης [άρθρου 10(c)],
- 5822 ήταν γενόσημα [άρθρου 10(1)],
- 159 υβριδικής αίτησης [άρθρου 10(3)],
- 52 κωδικοί βιο-ομοειδών [άρθρου 10(4)], και
- πραγματοποιήθηκε εισαγωγή 26 κωδικών για λόγους δημόσιας υγείας.

Συνολικά ανατιμολόγηθηκαν 6231 κωδικοί. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση είναι περίπου 3%. Μειώσεις από 14% έως και 16% υπήρξαν για 2262 κωδικούς. Μειώσεις μεγαλύτερες από 15% υπήρξαν σε 161 κωδικούς και αφορούσαν κυρίως σε προϊόντα πλήρους αίτησης και σε προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Για τα γενόσημα προϊόντα υπήρξαν μειώσεις που έφταναν μέχρι και 15%, όπως είχε οριστεί στην Υ.Α. Αρ. Γ5/οικ. 28408 «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων» (ΦΕΚ 1102/Β/19.04.2016), προκειμένου να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και να αποτραπεί το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, σημειώνει το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, αποφεύχθηκαν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου με την πρόβλεψη ότι η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων (off patent) δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου.

Το υπουργείο Υγείας, τέλος, διευκρινίζει ότι οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύουν πριν την ανωτέρω ανατιμολόγηση εξακολουθούν να ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ημερών για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και τα νοσοκομεία, είκοσι ημερών για τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς και σαράντα πέντε ημερών για τα φαρμακεία.

Δεδομένου ότι το παρόν δελτίο τιμών δημοσιεύεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, γεγονός που δυσχεραίνει την προσαρμογή των ΚΑΚ, και για λόγους ισότητας όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου, το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει για τους ΚΑΚ και τα νοσοκομεία από 9 Ιουνίου, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 26 Ιουνίου και για τα φαρμακεία από 21 Ιουλίου.