Skip to main content

Με λουκέτο απειλούνται οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού Θεσσαλονίκης

Εδώ και έξι μήνες παραμένουν απλήρωτες, για γραφειοκρατικούς λόγους, οι ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της Θεσσαλονίκης.

Σε απελπιστική κατάσταση κινδυνεύουν να βρεθούν 750 αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, που έχει ως συνέπεια να μην καταβάλλονται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές Μονάδες Νεφρού.

Εδώ και έξι μήνες παραμένουν απλήρωτες, για γραφειοκρατικούς λόγους, οι ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της Θεσσαλονίκης με συνέπεια να βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου παρότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ.

«Άμεση επίπτωση της κατάρρευσης των ιδιωτικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού θα είναι να αρχίσουν να αναζητούν εναγωνίως οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης μια θέση αιμοκάθαρσης σε όλη την Ελλάδα, διότι δυστυχώς σήμερα στον δημόσιο τομέα, που έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την πλήρη κάλυψη των αιμοκαθάρσεων, δεν υπάρχουν διαθέσιμες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Ο κ. Καραγκιόζης αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη γι αυτήν την κατάσταση στην γραφειοκρατία της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. «Αποτέλεσμα της μη πληρωμής των οφειλόμενων στις Μονάδες Νεφρού είναι αυτές να απειλούνται με οικονομικό στραγγαλισμό και να μένουν απλήρωτοι δεκάδες εργαζόμενοι ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό και οι προμηθευτές των αναγκαίων υλικών για την διενέργεια των αιμοκαθάρσεων. Τονίζουμε ότι το πρόβλημα μη περαίωσης των διαδικασιών πληρωμής των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού παρουσιάστηκε μόνο στην Θεσσαλονίκη ενώ η καταβολή των αντίστοιχων χρηματικών ποσών στην υπόλοιπη χώρα έγινε κανονικά. Ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά» προσθέτει ο κ. Καραγκιόζης.