Skip to main content

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί για 26η και 28η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν μέσα στο 2023

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η εκδήλωση για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα και τη σημασία των επετείων. Υπενθύμισε ότι από το ίδιο βήμα πέρυσι είχε επισημάνει τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η διεθνής κοινότητα, από τις αυταρχικές ηγεσίες χωρών που απειλούν την σταθερότητα και την ειρήνη, λέγοντας πως πλέον οι προκλήσεις αυτές έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό των πολεμικών συγκρούσεων.

Image

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι ο ελληνισμός, εξαιτίας του φρικτού εθνικού διχασμού, διολίσθησε από τον θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων στην απόλυτη καταστροφή σε μόλις 10 χρόνια. Και ενώ θα πίστευε κανείς ότι το αίσθημα της βαριάς καταστροφής του 1922 θα ήταν διάχυτο και θα καθόριζε την εθνική συμπεριφορά, ήρθε η 28η Οκτωβρίου 1940 για να διαψεύσει αυτήν την εντύπωση και να τονίσει ξανά ότι όταν σαν λαός είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να επιτύχουμε λαμπρά επιτεύγματα, όπως το μεγαλειώδες έπος του ΟΧΙ.

Ο κ. Κατρανίδης κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα, αυτό το μήνυμα του ΟΧΙ αποκτά ένα νέο μεγάλο απελευθερωτικό νόημα. Μας κάνει να στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους σημερινούς αυταρχισμούς κάθε είδους και να απαιτούμε το τέλος τους, βροντοφωνάζοντας ένα παγκόσμιο ΟΧΙ, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Στη συνέχεια, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Ζάικος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, με θέμα: «Το Όχι της 28ης Οκτωβρίου 1940 υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου».

Image

Ο κ. Ζάικος επισήμανε ότι «ο εορτασμός μιας ιστορικής επετείου τοποθετεί το παρελθόν στο παρόν και συμβάλλει στη διατήρηση της επίσημης μνήμης, αλλά αποτελεί και μια ξεχωριστή μέρα για κριτική θεώρηση των όσων διαδραματίστηκαν. Η νίκη της Ελλάδας στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο ήταν η πρώτη και μοναδική νίκη των Συμμάχων, στη φάση της επέκτασης των δυνάμεων του Άξονα στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «Η αντίσταση της Ελλάδας διήρκεσε 219 ημέρες όταν στη Νορβηγία κράτησε 61 μέρες, στη Γαλλία 43, στην Πολωνία 30, στο Βέλγιο 18, στην Ολλανδία 4 και στη Γιουγκοσλαβία 3 μέρες. Η Τσεχοσλοβακία, το Λουξεμβούργο και η Δανία υπέκυψαν μέσα σε λίγες ώρες. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που άλλα κράτη αποφεύγουν να θυμούνται την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – σε αντίθεση με την Ελλάδα».

Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «Ο δημόσιος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι επιβεβλημένος επειδή η μεταπολεμική ποινική δικαιοσύνη της Ελλάδας δεν συνέβαλε στον κολασμό των εγκλημάτων πολέμου με θύματα Έλληνες πολίτες (π.χ. Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο), καθώς και του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων. Ο πόλεμος του 1940 είχε σημαντικές επιπτώσεις σε επίπεδο διεθνών σχέσεων – την τελική ήττα του Άξονα – αλλά και στη διαμόρφωση και ραγδαία ανάπτυξη του μεταπολεμικού διεθνούς δικαίου, το οποίο έχει ως επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Μετά τον πανηγυρικό, μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν μέσα στο 2023. Πρόκειται για τους:

1.      Κωνσταντίνο Βελέντζα, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και πρώην Πρύτανη

2.      Νικόλαο Λιάζο, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

3.      Αθανάσιο Νούλα, καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και πρώην Αντιπρύτανη

4.      Χανς Ούβε Παπαματθαίου – Μάτσκε, καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, και

5.      Ελευθέριο Τσουλφίδη, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Image

Η απονομή των επαίνων πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη και τους Αντιπρυτάνεις Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητή Αλέξανδρο Χατζηγεωργίου, Ακαδημαϊκών, Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγητή Νικόλαο Σαμαρά, Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών, αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Ταμπακούδη, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης, αναπληρωτή καθηγητή Θεολόγο Δεργιαδέ, καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Ευγενία Αλεξανδροπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Σοφία Δεληπάλλα, καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των προξενικών, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και φορέων της πόλης. Επίσης, παραβρέθηκαν Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του διδακτικού προσωπικού, των εργαζομένων, όπως και φοιτητές και φοιτήτριες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συνόλου «Ορχήστρα Βιολιώνε», ομάδας φοιτητών και φοιτητριών της Κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Ζαρία.