Skip to main content

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί στο ΑΠΘ παρουσία Παυλόπουλου (φωτο+video)

Πραγματοποιείται η παρουσίαση υπό τον τίτλο «Συμμέτοχοι στη μνήμη», αποσπασμάτων λόγου και μουσικής από τις δύο επετείους, του 1912 και του 1940.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, γίνεται αυτή την ώρα ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 105ης επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του ΄40, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η τελετή άρχισε με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση της κας Εριφύλης Δαμιανού.

Κατά την ομιλία του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας χαρακτήρισε το ελληνικό Πανεπιστήμιο «πειραματόζωο των πολιτικών», προσθέτοντας ότι οι Πρυτάνεις υφίστανται την «κατάρα να μην ολοκληρώνουν ποτέ την θητεία τους με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε όταν ανέλαβαν».

Κατόπιν, έκανε λόγο για δύο προϋποθέσεις για να ανθίσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η πρώτη, σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, είναι να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας για να ξεδιπλώσει την αξία του και η δεύτερη να ισχύσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο.

«Ως ο Πρύτανης του μεγαλύτερου Ελληνικού Πανεπιστημίου αισθάνομαι βαρύ το φορτίο των αξιών που υπηρέτησαν οι πρόγονοι μας», ανέφερε και κατέληξε ότι «μέσα στους χαλεπούς καιρούς για την εκπαίδευση, αντλούμε αισιοδοξία από την ποιότητα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και από το επίπεδο των αποφοίτων μας: Απόφοιτοι, που μπορεί να φεύγουν από την Ελλάδα και να εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο αλλά διαθέτουν κύρος και τίτλους σπουδών με υπόσταση».

Μετά το τέλος της προσφώνησης του πρύτανη, άρχισε η παρουσίαση υπό τον τίτλο «Συμμέτοχοι στη μνήμη», αποσπασμάτων λόγου και μουσικής από τις δύο επετείους, του 1912 και του 1940. Η έρευνα και η επιλογή των κειμένων έγιναν από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κ. Βασίλη Γούναρη, ενώ τα μουσικά αποσπάσματα προέρχονται από το έργο «ΕΚΑΤΟΜΠΕΔΟΝ» του κ. Παναγιώτη Δημόπουλου. Συμπράττουν ο Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Ναζίρης (αφήγηση), η Φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, κα Αρετή Πολυμενίδη (αφήγηση), η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» και η Ορχήστρα του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Δημόπουλου.

Ο Πρύτανης δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο ένα έργο χαρακτικής φτιαγμένο από φοιτητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ά Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.