Skip to main content

Με καθυστερήσεις η ενίσχυση των αγροτών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Από τα 220 εκ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί τα 143, λόγω καθυστερήσεων από το υπουργείο - Ποσό 750.000 ευρώ για την προβολή των προϊόντων τη διετία 2017-2018

Συνολικό ποσό 220 εκ. ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ήδη τα 143 εκ. ευρώ έχουν κατανεμηθεί και εκχωρηθεί προς διαχείριση. Τα υπόλοιπα αναμένεται να διατεθούν το επόμενο διάστημα, εφόσον όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες το επιτρέψουν, διότι ήδη οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές.

Τι λείπει για να πέσουν στην αγορά του πρωτογενούς τομέα τα υπόλοιπα χρήματα; Αποφάσεις κυβερνητικές, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τις παρουσίασε σε εκδήλωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, είναι:

-66,5 εκ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

-43,6 εκ. ευρώ για τους νέους γεωργούς.

-6,7 εκ. ευρώ για την αγροτική οδοποιία.

-6 εκ. ευρώ για τη λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

-1,7 εκ. ευρώ για την ενίσχυση φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

-Οχτώ προγράμματα Leader με 52,66 εκ. ευρώ.

 «Το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί, για αγρότες, κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις αγροδιατροφής, για την Κεντρική Μακεδονία, για την Ελλάδα, για όλους μας. Με συνέργειες, υγιή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με ορθολογισμό σκέψεων και σχεδιασμού, με ειλικρίνεια, διαύγεια διαδικασιών και σκληρή δουλειά», αναφέρει ο κ. Παπάς.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι «ενώ έχουμε φτάσει στο 2017, εντούτοις οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση των κονδυλίων που αφορούν στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, όπου το υπουργείο δεν έχει ακόμη προβεί στην κατανομή των πόρων μεταξύ των Περιφερειών»...

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση και προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας δίνει η Περιφέρεια. Μέχρι μεθαύριο είναι σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών παγκοσμίως στην Κολωνία, η Anuga 2017, όπου η Περιφέρεια συμμετέχει με επιχειρήσεις της περιοχής, που προβάλλουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής. Για τη διετία 2017-2018 η Περιφέρεια έχει εγκρίνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων ύψους 750.000 ευρώ.