Skip to main content

Ένα διαφορετικό καράβι φέτος τα Χριστούγεννα στην Πλατεία Αριστοτέλους

Μια φωτεινή γιρλάντα μέσα στο Θερμαϊκό και ένα... σκαρί αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις στο φετινό χριστουγεννιάτικο σκηνικό της Θεσσαλονίκης.

Παραδοσιακό άρωμα θα έχουν φέτος τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη, με ένα σκαρί καραβιού να δεσπόζει στην Πλατεία Αριστοτέλους και έξι μεγάλους αγγέλους να τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Παράλληλα, η δημοτική αρχή επεκτείνει τον φωτεινό διάκοσμο της πόλης με ιπτάμενες φωτεινές ομπρέλες και τρισδιάστατα δέντρα.

Για τον φετινό στολισμό της πόλης συνεργάζονται ο δήμος Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπ0οροβιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Οργανισμό Τουρισμού και την Ένωση Ξενοδόχων, οι οποίοι αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις τελικές αποφάσεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο το χριστουγεννιάτικο σκηνικό να στηθεί φέτος έγκαιρα, λίγο μετά τα μέσα του Νοεμβρίου.

Ο σχεδιασμός, ο οποίος θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο, ανατέθηκε στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Αρχιτέκτονα – Σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα.

Το καράβι και ο φωτεινός άξονας στον Θερμαϊκό

Το βασικό στοιχείο στον φετινό εορταστικό διάκοσμο της πόλης θα είναι ένα διαφορετικό καράβι που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ουσιαστικά θα πρόκειται για το σκαρί, για τον σκελετό ενός καραβιού, ειδικά κατασκευασμένο για να κοσμήσει την πιο γνωστή Πλατεία της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, μια φωτεινή γιρλάντα θα ξεκινά από το ύψος που θα βρίσκεται το καράβι, θα περνά την παραλιακή οδό και θα συνεχίζει μέσα στη θάλασσα. Αυτή η κατασκευή αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της πόλης. Το καράβι θα πλαισιώνουν άλλες εορταστικές κατασκευές.  

Στην πάνω πλευρά της Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Αριστοτέλους θα στηθεί ένα παζάρι με διάφορα σπιτάκια όπου θα πωλούνται διάφορα πράγματα. Στο ίδιο σημείο θα τοποθετηθούν και ορισμένα παιχνίδια στα οποία θα μπορούν να διασκεδάζουν οι μικροί επισκέπτες. Παράλληλα, έξι άγγελοι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, όπου στα σημεία εκείνα θα λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις - δράσεις.

Το αστέρι με τους τρεις μάγους, το τρισδιάστατο δέντρο και το φωτιζόμενο αστέρι – κάθισμα

Εορταστικός διάκοσμος θα τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, ο κόμβος δημαρχείου, η πλατεία Δικαστηρίων καθώς και σε δρόμους όπως η Τσιμισκή και η λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου. Παράλληλα, εορταστικός διάκοσμος θα τοποθετηθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες.  

Μέσα στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ένα λαμπρό αστέρι, ύψους επτά μέτρων, που θα οδηγεί τους τρεις μάγους, ύψους 2,10 μέτρων. Η χριστουγεννιάτικη παράσταση θα ολοκληρώνεται με δέκα ακτίνες οι οποίες θα ξεκινούν από το φωτεινό αστέρι.

Εντύπωση θα προκαλεί και το τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από μικρολαμπάκια, ύψους 2,5 μέτρων. Στην κορυφή θα φέρει αστέρι με διπλό σκελετό από φωτοσωλήνα LED διαμέτρου 0,40 μέτρα.

Επίσης ο δήμος θα προμηθευτεί φωτιζόμενα καθίσματα για την πλατεία Αριστοτέλους, σε σχεδιασμό αστεριού διάστασης 2,5 m και ύψους 0,45m  (αστέρι εγγεγραμμένο σε κύκλο διαμέτρου 2,5 m, οι ακτίνες του οποίου βρίσκονται στις κορυφές κανονικού πενταγώνου). Η βάση στήριξης θα είναι από σωλήνα και τα πόδια δε θα τοποθετηθούν περιμετρικά για να μη φαίνονται και να δίνουν την όψη αιωρουμένου αστεριού. Ένας φωτεινός ουρανός μπλε φτιαγμένος από Led  διαστάσεων μήκους 175 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων θα αλλάξει την εικόνα στον πεζόδρομο της οδού Αγ. Σοφίας. 

Παράλληλα, «ιπτάμενες» φωτεινές ομπρέλες και φωτεινά πακέτα δώρων θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ θα ενισχυθεί ο διάκοσμος με τις πολυάριθμες φωτεινές μπάλες της φωτεινής παράστασης στον κόμβο του Δημαρχείου. Τέλος μια παράσταση από μικρολαμπτήρες LED και αστέρι από φωτοσωλήνα ανηρτημένη σε συρματόσχοινο θα τοποθετηθεί στη λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις που υπήρχαν στο διάκοσμο των οδών Β. Όλγας και Γρ. Λαμπράκη.



Στόχος όλων των φορέων της πόλης είναι το εορταστικό σκηνικό να ξεκινήσει φέτος πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Συγκεκριμένα, οι φορείς θα επιδιώκουν οι δράσεις και το χριστουγεννιάτικο σκηνικό να ξεκινήσει από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και να διαρκέσει έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Το κόστος για την υλοποίηση όλου του σχεδίου κυμαίνεται μεταξύ 400.000 - 500.000 ευρώ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί, χωρίς όμως να λείψουν οι βασικές ατραξιόν που προτείνονται από τον καθηγητή και σκηνογράφο κ. Βέττα.