Skip to main content

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας - Κίνδυνος για εμπλοκή στο παρά '1

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον επικεφαλής της ΕΚΤ και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκ νέου αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει νέο μπαράζ επαφών με τους επικεφαλής των τριών Θεσμών, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει το βράδυ.

Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει στο παρασκήνιο έντονη κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σημειώνει ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με μέτρα όπως η αύξηση της φορολόγησης και των εισφορών στις επιχειρήσεις, ενώ αντιρρήσεις, αν και όχι τόσο «επιθετικές», εκφράζονται και για την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας.

Ο ίδιος πάντως προβλέπει ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν και εκτιμά ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.