Skip to main content

Με φειδώ τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Σε πόσα και ποια από τα οκτώ γυάλινα περίπτερα θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων- Η λύση που προκρίνει η τριμελής επιτροπή του κεντρικού δήμου

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε τρία μόνον από τα οκτώ γυάλινα περίπτερα της Νέας Παραλίας θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. Άλλα δύο θα μισθωθούν για χώροι αναψυχής, χωρίς όμως, τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ενώ τα υπόλοιπα τρία θα παραχωρηθούν για κοινωνικές δράσεις. Σε δεύτερο χρόνο, όχι όμως πολύ μεταγενέστερα, θα συζητηθεί και το θέμα της αξιοποίησης του πρώην Maison Crystal.

Το πνεύμα αυτό επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της ειδικής τριμελούς επιτροπής η οποία είχε συγκροτηθεί έπειτα από απόφαση της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη στις 7 Απριλίου, προκειμένου να επεξεργαστεί και να φέρει προς έγκριση την τελική πρόταση για την αξιοποίηση των οκτώ περιπτέρων της Νέας Παραλίας.

Την ομάδα αποτελούν οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς και Άννα Αγγελίδου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη χθεσινή πρώτη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά η κατεύθυνση που είχε δοθεί από την πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν ταχθεί υπέρ της λελογισμένης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, σε αντίθεση με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος είχε προτείνει αρχικά να δοθούν άδειες για τραπεζοκαθίσματα σχεδόν σε όλα τα περίπτερα, πλην ενός, δύο τα οποία θα αξιοποιούσε ο δήμος.

Ποια περίπτερα θα αξιοποιηθούν

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη των τριών:

- Θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε τρία από τα περίπτερα. Στο ένα, αυτό το οποίο είναι ήδη μισθωμένο καθώς και σε άλλα δύο τα οποία θα εκμισθωθούν για λειτουργία καφέ-αναψυκτηρίου. Πρόκειται για τα περίπτερα στον κήπο των Ρόδων (Ν6) και στον Μεσογειακό κήπο (Ν4).

-  Άλλα δύο περίπτερα θα παραχωρηθούν επίσης για δραστηριότητες ψυχαγωγίας, αλλά χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο. Θα διαθέτουν λίγα τραπεζοκαθίσματα μόνον στο εσωτερικό τους και θα λειτουργούν κυρίως για πώληση καφέ, χυμών, αναψυκτικών κ.λπ., στο χέρι. Πρόκειται για τα περίπτερα Ν3 στον κήπο των Εποχών και Ν7 στον κήπο του Νερού.

- Ένα περίπτερο, αυτό στον κήπο της Άμμου (Ν2) θα παραχωρηθεί στο ΚΕΘΕΑ.

- Το περίπτερο το οποίο βρίσκεται στον κήπο των Γλυπτών (Ν5) θα το διατηρήσει ο δήμος, σε συνεργασία με διαφόρους συλλόγους. Συζητείται η παραχώρηση στην Πολιτιστική Εταιρεία του ΣΒΒΕ ή και στους Φίλους της Νέας Παραλίας.

- Τέλος, το πρώτο περίπτερο (Ν1), που είναι και το μικρότερο και βρίσκεται λίγο πριν από το Μακεδονία Παλάς, θα λειτουργεί ως info kiosk.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χθες η Επιτροπή θα αναμένει κάποιες προτάσεις από τις δημοτικές υπηρεσίες αναφορικά με τους διαθέσιμους χώρους για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Στη συνέχεια, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρότασή της. Αυτή θα συζητηθεί ακολούθως στη δημοτική ομάδα, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τέλος, στο δημοτικό συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Εκτός από τα τραπεζοκαθίσματα, αποφάσεις θα ληφθούν και για το ύψος του ενοικίου του κάθε περιπτέρου. Στόχος της διοίκησης είναι τα χρήματα αυτά να διατίθενται αποκλειστικά και μόνον για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας (πράσινο, φύλαξη, φωτισμός κ.ο.κ.). Υπενθυμίζεται, ότι βάσει της σύμβασης παραχώρησης της Νέας Παραλίας στο δήμο, το 20% των εσόδων από τα ενοίκια των περιπτέρων θα αποδίδεται στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αμέσως μετά την τελική απόφαση για τα περίπτερα η Επιτροπή θα συζητήσει τους τρόπους αξιοποίησης του πρώην Maison Crystal το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του δήμου θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο, μέσω κάποιου φορέα (π.χ. Ίδρυμα Ωνάση), διαφορετικά θα παραχωρηθεί και αυτό για τη λειτουργία καφέ μπαρ. Αποκλείεται, πάντως, η παραχώρηση για να λειτουργήσει ως κέντρο διασκέδασης όπως ήταν στο παρελθόν.