Skip to main content

Με επταετές ομόλογο δανείζεται το Δημόσιο

Υπερκάλυψαν ήδη τη ζήτηση οι προσφορές, καθώς μόλις τρεις ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων διαμορφώνονται σε 7 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση του ομολόγου με στόχο τη συ
Η προσφορά για το 7ετές ομόλογο που εκδίδει από το πρωί το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πάει καλά, όμως με το επιτόκιο του επιμένει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το ποσό που εγγράφηκε ήδη στο "βιβλίο προσφορών" που άνοιξε στο Λονδίνο φτάνει στα 7 δισ.ευρώ, αλλά το εύρος τιμολόγησης για το ομόλογο αναφοράς, λήξης στις 20 Απριλίου 2017, έχει οριστεί στις 310 μονάδες βάσεις επί των mid-swaps. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ποσοστιαία διαμορφώνεται οριακά πάνω από το 6%.

Το βιβλίο προσφορών για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι πρωινές πληροφορίες της Voria.gr επιβεβαιώθηκαν πλήρως, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σήμερα στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης στις 20 Απριλίου 2017 με στόχο τη συγκέντρωση 5 δισ.ευρώ. 

Ως ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν πέντε τράπεζες, οι Alpha Bank, Bank of America/Merrill Lynch, Emporiki, ING και Societe Generale.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση το spread των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έναντι του γερμανικού Bund άρχισε να ανέρχεται, διαμορφούμενο στις 311,5 μονάδες βάσης - ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Η έκδοση αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη χώρα μας μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης όσον αφορά στο νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ενδιαφέρον για την έκδοση από ξένους επενδυτές  υπάρχει και μάλιστα σημαντικό.

Τελευταία ενημέρωση:3.44 μμ