Skip to main content

Με επιτυχία η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς κόντρα στις δυσκολίες

Η Καστοριά προσέφερε και φέτος την δυνατότητα σε 103 επαγγελματίες του κλάδου γούνας, δέρματος και σύγχρονου design να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους

Με επιτυχία στέφθηκε η 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 5 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου.

Η Καστοριά, ως καταξιωμένη μητρόπολη παραγωγής και επεξεργασίας γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ, προσέφερε και φέτος την δυνατότητα σε 103 επαγγελματίες του κλάδου γούνας, δέρματος και σύγχρονου design να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, το ταλέντο και την δημιουργικότητα τους  και κυρίως να αναπτύξουν και να προωθήσουν  τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές.

Ο φορέας διοργάνωσης Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ο Προφήτης Ηλίας προσπάθησε και φέτος να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και να παρουσιάσει μια έκθεση ανάλογη και καλύτερη των διοργανώσεων του κλάδου διεθνώς, για να τονωθεί η αγοραστική κίνηση και οι εμπορικές πράξεις, να αποβούν προς όφελος της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ Σεραφείμ το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαΐου, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και των εκθετών.

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση κατά την οποία πραγματοποιείται η φετινή διοργάνωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του.

«Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Έκθεση αυτή πραγματοποιείται στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή για τον κλάδο της Γουνοποιίας. Με αρκετά προβλήματα, από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, τα οποία έχουν διαχρονικά αναλυθεί διεξοδικά, αλλά δυστυχώς η λύση τους δεν μπορεί να δοθεί μόνο από εμάς. Ταυτόχρονα όμως, η δυσμενής οικονομική συγκυρία στο εσωτερικό έχει δημιουργήσει κι αυτή τα προβλήματά της. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επιβολή των capital controls είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και επηρέασε αρνητικότατα τον κλάδο, έναν κλάδο καθαρά εξαγωγικό και εξωστρεφή. Παράλληλα, το εμπάργκο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας επιδρά εμμέσως αρνητικά προς την Γούνα, αφού οι Ρώσοι πολίτες είναι οι κύριοι αγοραστές των εμπορευμάτων μας. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το γνωστό θέμα της βίζας, που ισχύει για πολίτες εκτός συνθήκης Σένγκεν και οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις ελληνικές αρχές έκδοσης βίζα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορεντσίδης και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς προκαλεί σημαντική ζημιά στον κλάδο, ζητώντας την στήριξη της κυβέρνησης.  

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν τα μέγιστα για την φετινή διοργάνωση και διαβεβαίωσε πως η Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των γουνοποιών συνεχίζοντας το συνδικαλιστικό κοινωνικό του έργο. Η 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς φιλοξενήθηκε και φέτος στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, ένα κτήριο το οποίο αποτελεί στολίδι για τον κλάδο και το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

«Η Πολιτεία κοντά στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο»

Την ανάγκη της περεταίρω τόνωσης και στήριξης της εξωστρέφειας του κλάδου της γούνας τόνισε στην ομιλία του υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση. «Ο κλάδος έχει προοπτικές να επεκταθεί σε πολλές ξένες αγορές και υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσω των κονδυλίων που υπάρχουν μέσω των προγραμμάτων. Ειδικά μέσω του προγράμματος για την εξωστρέφεια του ΕΣΠΑ υπάρχουν 350 εκατομμύρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γούνα εξαρτάται από την προσπάθεια που θα αναπτύξετε εσείς», τόνισε ο κ. Μάρδας εκφράζοντας παράλληλα  και στην στήριξη της Κυβέρνησης  και στην επίλυση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στην αγορά της Ρωσίας.

«Για την τόνωση της εξωστρέφειας του κλάδου από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα διατεθούν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση των ανέργων του κλάδου μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου, για την δημιουργία 500 θέσεων εργασίας.  Επίσης θα δοθεί προώθηση και στην πιστοποίηση του brand name, όπου με ειδικό τσιπάκι θα ελέγχεται το αρχικό όσο και το τελικό προϊόν», όπως ανακοίνωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

«Το αίτημα για επαναλειτουργία του Κέντρου Ελληνικής Γούνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια παραμένει αδρανές εξετάστηκε από την Κυβέρνηση και αυτή θα γίνει πράξη μόλις θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αυτό θα αποδοθεί στους φορείς», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου.   

The luxury in each detail

«Η μόδα είναι πολιτισμός και εκφράζει την πόλη μας, η οποία πρέπει να προβάλλεται διεθνώς μέσω της μοναδικής αυτής τεχνοτροπίας που μόνο οι Καστοριανοί γουναράδες ξέρουν και μπορούν. Η Διεθνής έκθεση Γούνας Καστοριάς είναι ένα από τα πιο φημισμένα γεγονότα εμπορίου γούνας στον κόσμο. Αποτελεί σαράντα χρόνια  και πλέον μια σημαντική θέση για τις τοπικές και ξένες εταιρείες, πηγή ποιότητας και πρώτων υλών, καθώς και ευκαιρία να δικτυωθούν με κύριο παράγοντα την παγκόσμια βιομηχανία της γούνας», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Κορεντσίδης ανοίγοντας το Gala Fashion Show, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς το ίδιο βράδυ σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου. Στο catwalk του Gala οι γούνινες δημιουργίες  κατέπληξαν και κέρδισαν  το χειροκρότημα του κοινού. Η γούνα χρησιμοποιήθηκε ως πανάκριβο ύφασμα και διατέθηκε σε διάφορα σχέδια. Εμφανίστηκε σε εντυπωσιακό  παλτό, ζακέτες, μπουφάν και σε αξεσουάρ. Με δημιουργίες για την γυναίκα και για τον άνδρα. Ταλέντο φρέσκιες ιδέες και πρωτοτυπία ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της βραδιάς. Δώδεκα επιχειρήσεις παρουσίασαν δημιουργίες τους από αέρινα και πολύ θηλυκά παλτό, παντρεύοντας την παραδοσιακή με την μοντέρνα τεχνοτροπία. Κομμάτια που δεν έμοιαζαν με τα συμβατικά σε διάφορες επεξεργασίες και χρώματα που εντυπωσίασαν, ρομαντικά και  κλασικά χωρίς όμως να μοιάζουν βαρετά.

Διαδοχικές επισκέψεις στην Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς πραγματοποίησαν δύο σημαντικοί εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κα Μαρία Σπυράκη, συνοδευόμενη από την Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και ο Ευρωβουλευτής επίσης της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης. Και οι δύο ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από την επίσκεψη αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από την αισθητική των περιπτέρων όσο και των εκθεμάτων. Το παρόν έδωσε και ο Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος επισκέφθηκε έπειτα την έκθεση, συνοδευμένος από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Καστοριάς και Δυτικής Μακεδονίας Κοσμά Βαρσάμη. Ενώ την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς επισκέφθηκε και κλιμάκιο από το Ποτάμι.

«Η Ελλάδα που θέλουμε πρέπει να είναι εξωστρεφής, να επιχειρεί με καινοτόμα προϊόντα και έξυπνες ιδέες. Να στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα και ο δημόσιος να λειτουργεί υποστηρικτικά βασισμένος στην Ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ένα πλαίσιο ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων στην Κίνα, απευθείας χωρίς εμπόδια, γιατί είναι μια μεγάλη αγορά. Αυτό το πλαίσιο, θα είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου όποτε και θα γίνει και η πρώτη εκτίμηση και αποτίμηση », ανέφερε  η κα Σπυράκη. Και άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς της στοχεύοντας το πρόβλημα στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή εξυπηρέτηση.

«Ως Νέα Δημοκρατία στηρίζουμε τον κλάδο, πέρα από την αγορά της Ρωσίας για την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση εν όψει και της τουριστικής περιόδου θα  πρέπει να δούμε και την εναλλακτική της Κίνας. Η στήριξη μας στους φορείς του κλάδου είναι δεδομένη», υπογράμμισε η κα Αντωνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαγοράκης υπογράμμισε τα εξής «η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί από την πλευρά της στην ελαχιστοποίηση των κυρώσεων πρόσβασης της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές και να βελτιωθούν οι σχέσεις Ρωσίας και Ένωσης κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα ώστε να μειωθεί περεταίρω ζημία ειδικά για την Ελλάδα που έχει μεγάλο όφελος από αυτό και στον τουριστικό και στον επιχειρηματικό τομέα».      

Ικανοποιημένος από την επίσκεψη του δήλωσε και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του κλάδου της γούνας στην τοπική και εθνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την αξία της γούνας ως εξαγώγιμο προϊόν.

«Αν η κυβέρνηση στηρίξει την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου η χώρα θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Αυτό εκτιμούμε ότι πρέπει να γίνει μέσω συγκεκριμένων θεματικών πολιτικών. Αν θέλει κάποιος να κάνει σοβαρή πολιτική για την γούνα, θα πρέπει να δει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μέσω της αναζήτησης νέων αγορών, σωστών δράσεων και στην διαμόρφωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων ανά προϊόν. Φυσικά χρειάζεται και προνοητικότητα και άμεση επίλυση των προβλημάτων που θα προκύπτουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την πλευρά της έχει καταθέσει σχετική  επερώτηση για τον κλάδο η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κορεντσίδης τους ευχαρίστησε θερμά για την σημερινή τους επίσκεψη και για την υποστήριξη στον κλάδο και στον Σύνδεσμο Γουνοποιών.  

Παράλληλες Δραστηριότητες

Μία αξιόλογη συνεργασία για τον κλάδο της ελληνικής γούνας υπέγραφε στο πλαίσιο της έκθεσης ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς. Πρόκειται για την υπογραφή ενός πρωτόκολλου  αδελφοποίησης και συνεργασίας  με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Ρωσίας. Το Πρωτόκολλο υπέγραψε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και ο Πρόεδρος του Russian Fur Union κ. Sergey Stolbov, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας των δύο Συνδέσμων, την ανταλλαγή των εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, παραγωγής, τέχνης εμπορίου.

Η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Θωμάς Μανδακάσης, παρουσίασε σε ένα περίπτερο πολιτιστικού ενδιαφέροντος μια έκθεση παλιών φωτογραφιών και εντύπων προερχόμενες από τα αρχείο του μελετητή και προέδρου της κ. Ιωάννη Τσακιρίδη. Η έκθεση τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, λόγω της παλαιότητας της. Μεταξύ του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς ο Προφήτης Ηλίας και της Ακαδημίας, υπεγράφη  ένα μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπός  την προαγωγή και πραγμάτωση δράσεων σε θέματα επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, μορφωτικά, ωφέλιμα και ευαγή για την περιοχή της Καστοριάς. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται η διοργάνωση εκδηλώσεων, υλοποίηση προγραμμάτων, με την βοήθεια και συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της Ακαδημίας

Παλιό και νέο συνδημιουργούν

Η Καστοριά ως γνωστόν ανέπτυξε την μοναδική τεχνική στην δημιουργία γουναρικών με την χρήση αποκομμάτων, τα περίφημα κομματιαστά, που μόνο εδώ υπάρχουν και τα οποία την έκαναν ξακουστή σε όλο τον πλανήτη. Την ξεχωριστή αυτή τεχνοτροπία, ανέδειξαν με τον δικό τους τρόπο, εννέα σχεδιαστές οποίοι συνεργάστηκαν με οκτώ γουνοποιητικές επιχειρήσεις και παρουσίασαν στην διάρκεια της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς τις δημιουργίες τους. Συνδύασαν τέχνη και σύγχρονο design με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν αφενός να παρουσιαστούν στην Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς η τεχνική των αποκομμάτων μέσα από την ματιά νέων δημιουργών και αφετέρου μελλοντικά να γίνουν και νέες παρουσιάσεις.

Για μια ακόμη φορά η Καστοριά  δικαίωσε την φήμη της ξεπέρασε την φήμη της διοργανώνοντας μια πραγματικά επιτυχημένη έκθεση, με την μεγάλη προσέλευση εκθετών και εμπορικών επισκεπτών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην διάρκεια των τεσσάρων ημερών λειτουργίας της. Στο πλαίσιο της έκθεσης δόθηκε η δυνατότητα και στους 103 εκθέτες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να προωθήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς οι εμπορικοί επισκέπτες έφτασαν τους 721, οι 594 προερχόταν από 38 ξένες χώρες και οι 127 από την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η προβολή των περασμένων μηνών στα μεγαλύτερα κλαδικά περιοδικά σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Ρωσία και Ασία. Οι περισσότεροι δε από αυτούς προερχόταν από την Ρωσία την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σήμερα στον κλάδο της γούνας. Ανάμεσα στα αξίζει να αναφερθεί η παρουσία 90 ξένων δημοσιογράφων που πέρασαν τις πύλες της έκθεσης, σύμφωνα με τις κάρτες εισόδου.  

«Τα τρία σημαντικά οφέλη η άρτια διοργάνωση, η υψηλή επισκεψιμότητα, για τα standards που είχαμε θέσει δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και οι  εμπορικές πράξεις που  σημειώθηκαν αποτελούν τον επόμενο στόχο μας. Για μας η προετοιμασία για την επόμενη διεθνή έκθεση ξεκινά από αύριο και θα προσπαθήσουμε και πάλι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε του χρόνου να είμαστε καλύτεροι», δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης.  

Εκθέτες, διοργανωτές και επισκέπτες δίνουν το παρόν στην επόμενη διοργάνωση η οποία σύμφωνα με το διεθνές καλεντάρι δημοπρασιών και εκθέσεων θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Καστοριά στο διάστημα 4 με 7 Μαΐου 2017.