Skip to main content

Με επίσκεψη στο Αβέρωφ ξεκινούν φέτος οι «Περίπατοι στην πόλη»

Ο πρώτος περίπατος, με την επίσκεψη στο θωρακισμένο καταδρομικό θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Με την επίσκεψη στο ιστορικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», ξεκινούν φέτος οι «Περίπατοι στην πόλη» που διοργανώνει η Ομάδα Περιπάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ.

Ο πρώτος περίπατος με την επίσκεψη στο πολεμικό πλοίο, που βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην Α' Προβλήτα με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου.

Επειδή ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο e-mail akasparian@tee.gr, ώστε να συμπεριληφθούν στην λίστα. Η είσοδος στο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» είναι 3 ευρώ.

Λίγα λόγια για το «Γεώργιος Αβέρωφ»

Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως θωρηκτό, είναι θωρακισμένο καταδρομικό που ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας περί τα τέλη του 1908, καθελκύστηκε τον Μάρτιο του 1910 και την 1 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στα Φάληρο, όπου έγινε δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό. Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε 23.650.000 δρχ. για την απόκτησή του.

Οι 8.000.000 χρυσές δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899, στην οποία όριζε ότι τα ποσό αυτό διατίθεται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομά ταυ και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοία και «Σχολή Ναυτικών Δοκίμων». Το υπόλοιπο ποσό (15.650.000 χρυσές δραχμές) καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» έλαβε μέρος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά το χρονικό διάστημα 1947 έως 1949 έγινε Αρχηγείο Στόλου στο Κερατσίνι. Τέλος μετά από 40 χρόνια ηρωικής παρουσίας του στην ιστορία της Ελλάδας το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του και το θωρηκτό βρέθηκε πρυμνοδετημένο στον Πόρο από το 1957 μέχρι το 1983. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει και να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο. Ως «πλοίο εν ενεργεία», το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολα της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού.

Το θωρηκτό «Γ. ΑΒέρωφ» είναι το μοναδικό δείγμα του τύπου (θωρακισμένο καταδρομικό) που διατηρείται στον κόσμο ως σήμερα. 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των Περιπάτων για την Α' Φάση (ΟΚΤ 2017-ΔΕΚ 2017).