Skip to main content

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστηρίου

Τα συνεργεία ξεκίνησαν να εργάζονται από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα στις 29 Σεπτεμβρίου είχε εξοφληθεί το ποσό στον εργολάβο

Μετά από περίπου 100 ημέρες παύσης, εξαιτίας του «παγώματος» στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, άναψαν και πάλι οι μηχανές στην πλατεία Χρηματιστηρίου.

Τα συνεργεία ξεκίνησαν να εργάζονται από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα στις 29 Σεπτεμβρίου είχε εξοφληθεί το ποσό που οφείλεται στον εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει τις εργασίες για τη βιοκληματική αναβάθμιση του λεγόμενου Φραγκομαχαλά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος είχε προχωρήσει τον Ιούλιο στη διακοπή των εργασιών, λόγω οφελής ύψους περίπου 700.000 ευρώ. Τότε η τελευταία εκταμίευση από τη Διαχειριστική Αρχή προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για τον εργολάβο είχε γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και από το 2015 δεν είχαν δοθεί καθόλου χρήματα.

Με την έναρξη των εργασιών, κατασκευαστής και δημοτική αρχή εξαντλούν όλες τις προσπάθειες προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα και να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από το σταμάτημα του έργου.

Τα συνεργεία δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς και ήδη ολοκληρώνονται οι εργασίες, βάσει χρονοδιαγράμματος, τα υπολειπόμενα στις οδούς στην υπό ανάπλαση περιοχή, μεταξύ αυτών στην Φράγκων και στην Ί. Δραγούμη. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κατασκευών του δήμου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός των δύο πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου, που θα αποτελούν και ουσιαστικούς δημόσιους χώρους-σημεία έλξης. Πεποίθηση της δημοτικής αρχής είναι ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Η ανάπλαση του «Φραγκομαχαλά» είναι ενταγμένη και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Η περιοχή ανάπλασης, περίπου 110 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βικτ. Ουγκώ καθώς και τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται μεγάλοι υπαίθριοι ανεμιστήρες, σιντριβάνια, νεροκουρτίνες και αναρριχώμενα φυτά στις όψεις των κτηρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος με πίδακες, που θα οδηγεί στο κτήριο του Χρηματιστηρίου. Στο συγκεκριμένο σημείο θα τοποθετηθούν μεγάλα δέντρα, προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία σκιάς και δροσιάς στην πλατεία. Στο ίδιο σημείο προβλέπεται να τοποθετηθούν και επιστύλιοι ανεμιστήρες.

Παράλληλα, ένας ανεμιστήρας ειδικής κατασκευής πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου, προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, ο οποίος θα συνδυάζεται με στέγαστρο και καθίσματα.

Βάσει της μελέτης, έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν και νεροκουρτίνες (ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτα μεταλλικά πλαίσια και κρεμαστά σχοινιά, στις οποίες θα πραγματοποιείται ροή νερού) στις βασικές εισόδους και σε κεντρικές διασταυρώσεις.