Skip to main content

Με ενδιαφέρον αναμένει η Ελλάδα τις εκλογές στα Σκόπια

Αν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επαληθευθούν, οι σημερινές εκλογές δεν θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων.

Αν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επαληθευθούν, οι σημερινές εκλογές δεν θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μία δίνει 10 ποσοστιαίες μονάδες υπεροχή στο κόμμα του Γκρούεφσκι, αλλά και η άλλη, που διεξήγε η αντιπολίτευση, πάλι του δίνει προβάδισμα, έστω και με τις μισές ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι όμως χαρακτηριστικό, ότι και στις δύο περιπτώσεις το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται πολύ χαμηλά (και αναλόγως χαμηλά και η αντιπολίτευση), όπου στην μεν φιλοκυβερνητική δημοσκόπηση βρίσκεται στο 25,8%, και στην αντιπολιτευτική στο 23,7%. Αυτό σημαίνει πώς ίσως δεν καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί συνεταιριστική κυβέρνηση με ένα μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης. (Υπενθυμίζω, πως κατά την συμφωνία της Αχρίδας του 2001, καθίσταται υποχρεωτική η συγκυβέρνηση σλαβικού και αλβανικού κόμματος, ακόμη και αν το πρώτο κόμμα επιτύχει στις εκλογές απόλυτη πλειοψηφία).

Με το 25% των ψήφων -αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, και αυτοί που απέφυγαν να απαντήσουν δεν διαφοροποιήσουν σημαντικά την κατάσταση- και με την προσθήκη του πρώτου σε ψήφους αλβανικού κόμματος (DUI), που και οι δύο δημοσκοπήσεις το φέρουν στο 6,3%, μάλλον δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι, θα παραταθεί η πολιτική κρίση.

Αλλά, ακόμη και αν τα ποσοστά που θα λάβουν σήμερα τα κόμματα δώσουν την δυνατότητα να σχηματιστεί εκ νέου κυβέρνηση Γκρούεφσκι - Αλί Αχμέτι, δεν πρόκειται να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Ο λαός των Σκοπίων, Σλάβοι και Αλβανοί, έχει διχαστεί, και το αίτημα για κάθαρση και παραπομπή σε δίκη του Γκρούεφσκι δεν θα λησμονηθεί.

Ούτε οι Αλβανοί θα παραμείνουν αδιάφοροι στο γεγονός ότι ο συνεταίρος τους στην εξουσία, Ν. Γκρούεφσκι, παραβιάζει τα δικαιώματά τους, όπως αυτά απορρέουν από την ανωτέρω αναφερθείσα Συνθήκης της Αχρίδας. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι θα έχουν συμπαραστάτη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τους υποσχέθηκε τόσα, που αγγίζουν το όριο της ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

Η προεκλογική ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικεντρώνουν την οξύτατη κριτική τους στον Ν. Γκρούεφσκι τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και αυταρχισμό με κορυφαίο το ζήτημα των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών, πολιτικών και επιχειρηματιών, το οποίο αποτέλεσε τελικά και την αφορμή να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, ενώ ο Γκρούεφσκι και το κόμμα του, αντιπαραθέτουν ως κύριο προεκλογικό όπλο την κατηγορία εναντίον της αντιπολίτευσης, ότι εάν κυβερνήσει θα καταστήσει την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη σε όλη την επικράτεια, μομφή που διαψεύδεται από τον κ. Ζάεφ. Ο "μακεδονισμός" εμφανίστηκε με ηπιότητα αυτήν την φορά.

Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας των σημερινών εκλογών, το γεγονός ότι θα τις παρακολουθήσουν 667 διεθνείς παρατηρητές (συν 75 δημοσιογράφοι και διαπιστεύθηκαν 453 μεταφραστές. Εκ των παρατηρητών οι 281 είναι από τον ΟΑΣΕ/ ODIHR, από την αποστολή του ΟΑΣΕ στα Σκόπια 65, από την πρεσβεία των ΗΠΑ 51, παρατηρητές από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ 27, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΕ 16 παρατηρητές και οι υπόλοιποι διαπιστευμένοι παρατηρητές από πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες).

Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ με τόσο μεγάλο αριθμό παρατηρητών. Επιθυμούν την εκλογή του Ζάεφ, θεωρούντες ότι ο Γκρούεφσκι ότι έχει μεταβεί στο φιλορωσικό στρατόπεδο. Άλλωστε, ο Τζορτζ Σόρος, έχει ταχθεί δια των ανθρώπων του υπέρ του Ζάεφ.

Να σημειωθεί επίσης και η προειδοποίηση της αμερικανικής Πρεσβείας των Σκοπίων στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν κεντρικά σημεία των πόλεων κατά την σημερινή ημέρα των εκλογών.