Skip to main content

Με διάλυση απειλούνται οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Στον αέρα οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Αγωνία για 120.000 απόρους σε όλη την Ελλάδα και 4.000 οικογένειες στη Θεσσαλονίκη.

Αγωνιώδη έκκληση προς την κυβέρνηση για τη συνέχιση των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, απευθύνουν δήμοι και εργαζόμενοι, προκειμένου να μη απολεσθεί μία τεράστια δεξαμενή παροχής βοήθειας προς τις άπορες οικογένειες που τρέχει εδώ και 27 μήνες.

Οι Κοινωνικές Δομές, ένα πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και 27 μήνες, παίρνοντας σάρκα και οστά τον Νοέμβριο του 2012 και αποτελώντας μία πνοή ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα, προέκυψαν  από τη σύμπραξη δήμων και ΜΚΟ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Στόχο τους αποτελεί η άμεση ανακούφιση απόρων, αστέγων, ανέργων και εν γένει ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από τα επείγοντα ζητήματα διαβίωσής τους.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ωφέλειας για τις άπορες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση την τελευταία πενταετία, οι Κοινωνικές Δομές ανά την επικράτεια ανέρχονται σε συνολικά 256, συνεργαζόμενες με 66 δήμους, των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνά τις 50.000 κατοίκους, κριτήριο που απαιτείται για την ανάπτυξη των ανωτέρω δραστηριοτήτων, όπως αυτό της ύπαρξης παρεμφερούς ΜΚΟ. Στις Δομές, οι εργαζόμενοι ανά τη χώρα ανέρχονται στους 1.112, ενώ οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τις 120.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος σε μια χώρα που, εν μέσω κρίσης, μαστίζεται από τη φτώχεια.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι Δομές, εν όλω 20, δραστηριοποιούνται σε τρεις δήμους. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκέων και Παύλου Μελά. Σε αυτές απασχολούνται 92 νέοι επιστήμονες – εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιστήμονες που θεωρούνται έμμεσα ωφελούμενοι του προγράμματος, αφού αφενός δεν εμπίπτουν στον ατελείωτο κατάλογο ανέργων στην Ελλάδα και αφετέρου αποκομίζουν εργασιακή εμπειρία. Ο αριθμός αυτός, εξυπηρετεί μέσω των δραστηριοτήτων των Δομών περίπου 4.000 πληγείσες οικογένειες στη συμπρωτεύουσα, ήτοι περισσότερους από 10.000 ανθρώπους που χρήζουν παντός τύπου βοηθείας.

Αναλυτικά, οι Κοινωνικές Δομές που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά αντιστοιχούν σε:

• 35 Δομές παροχής Συσσιτίων
• 44 Κοινωνικά Παντοπωλεία
• 37 Κοινωνικά Φαρμακεία
• 33 Τράπεζες Χρόνου
• 13 Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων
• 5 Υπνωτήρια
• 40 Γραφεία Διαμεσολάβησης
• 23 Δημοτικοί Λαχανόκηποι

Παράλληλα, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του Δημοσίου Τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.   

Η 24μηνη ισχύς, λοιπόν, του εν λόγω προγράμματος είχε ημερομηνία λήξης τα τέλη Μαρτίου, εντούτοις η νέα κυβέρνηση και δη η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (τέως υπουργείο Ανάπτυξης), αποφάσισε την τρίμηνη παράτασή του, έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, κατόπιν πίεσης που ασκήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μολαταύτα, παρά την παράταση που δόθηκε, η εξακολούθηση της λειτουργίας των Δομών παραμένει στον αέρα και μαζί της χιλιάδες άποροι και νέοι εργαζόμενοι, με τον κίνδυνο της συθέμελης διάλυσης πιο ορατό από ποτέ, την ίδια στιγμή που η ύφεση δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.

Όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο Δημήτρης Κνης, εργαζόμενος στο αντίστοιχο πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης – Συκεών, στην Τράπεζα Χρόνου, «το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στο έπακρο, σε μια πραγματική και επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας μας, μετεξελίχθηκε σε απολύτως αναγκαίο και έχει “στρωθεί”, ωστόσο δεν διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα, τουλάχιστον τον άμεσο, παρότι πρόκειται για ζήτημα που επείγει». «Για το λόγο αυτό», προσθέτει, «η επέμβαση των αρμόδιων υπουργείων πρέπει να είναι άμεση και καταλυτική, αφού από αυτή εξαρτώνται χιλιάδες άποροι και εργαζόμενοι».

«Επιζητούμε τη συνέχιση του προγράμματος. Θα μπορούσε αυτό να ενταχθεί σε εμπροσθοβαρείς δράσεις κονδυλίων, είτε σαν πρόγραμμα – γέφυρα είτε με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα τουλάχιστον του τελευταίου διμήνου, οφείλουν να ενημερωθούν άμεσα από τους αρμοδίους για το εάν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το μέλλον του.

Σύμφωνα με τον κ. Κνη, στο πλαίσιο της δράσης τους για τη συνέχιση του προγράμματος, οι εργαζόμενοι των Δομών του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα έχουν σήμερα στις 12:30 συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη, κατόπιν επικοινωνίας με την Ιωάννα Γαϊτάνη.

Πλαισιωμένοι από τους τρεις δημάρχους, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά, οι 92 εργαζόμενοι του προγράμματος θα επιδώσουν επιστολή (διαβάστε την αναλυτικά ΕΔΩ) με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητούν να δοθεί προοπτική και λύση για το ζήτημα ύπαρξης των Δομών, αλλά και τη δημιουργία νέων, εφόσον, φυσικά, βρεθεί η χρυσή τομή.

«Το πρόγραμμα εντάσσεται στα μέτρα πολιτικής της Περιφέρειας για την καταπολέμηση της φτώχειας για το 2014-2020, υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Οπότε, εμείς αυτό που ζητούμε είναι να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, όπου θα συνεχίσουν οι ίδιοι, δηλαδή δεν θα κλείσει δηλαδή μετά από κάποιο διάστημα», τονίζει στη Voria.gr ο Δημήτρης Κνης.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως, λόγω της νεότητας της κυβέρνησης και επειδή πρόκειται για χρηματοδότηση προς ΜΚΟ, γεγονός που σημαίνει ξεχωριστά και όχι ενιαία, το υπουργείο δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προγράμματος, την ανακούφιση και την τεράστια βοήθεια που προσφέρει, αλλά και το πλήθος κόσμου που εξυπηρετείται από αυτό. «Ενδεχομένως, δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι οι Δομές είναι ένα πρόγραμμα τεράστιο, “στρωμένο”, που ωφελεί χιλιάδες οικογένειες και μπορεί να το πράξει με ακόμη περισσότερες. Οι δράσεις μας αποσκοπούν σ' αυτό, να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιοι για το πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα για τη χώρα, ιδιαίτερα τη δεδομένη, δύσκολη περίοδο στην οποία έχει εισέλθει», καταλήγει ο κ. Κνης.