Skip to main content

Τα μηνύματα Κυρίζογλου λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού

Μίνι συνεδρίαση της κυβέρνησης, παρουσία του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, του προέδρου της ΠΕΔΚΜ και του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τελετή λήξης του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε έπειτα από τρεις ημέρες πολύωρων συνεδριάσεων για όλα τα μείζονα ζητήματα της περιοχής.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη, ο κ. Τσίπρας αφού ολοκλήρωσε μια μίνι συνεδρίαση της κυβέρνησης, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, χαιρέτισε όλους τους εκπροσώπους των φορέων στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και κάθισε δίπλα στον κ. Τζιτζικώστα.

Τη λήξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο κ. Μπουτάρης πρώτος (τη σχετική εισήγηση παρουσίασε ήδη η Voria.gr).

Ο κ. Κυρίζογλου επικέντρωσε το χαιρετισμό του στην ανισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με τη δυτική πλευρά να είναι πολύπλευρα υποβαθμισμένη σε σύγκριση με την ανατολική. «Στη δυτική Θεσσαλονίκη δε ζητάμε εύνοια, αλλά δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Ο κ. Κυρίζογλου ως οικοδεσπότης του συνεδρίου απαρίθμησε σειρά σημαντικών προβλημάτων στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, ζητώντας ουσιαστικά λύσεις σε αυτά τα θέματα που υποθηκεύουν την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών – κατοίκων της περιοχής.

«Κύριε Πρωθυπουργέ

-Η ανεργία και η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Είναι ανάγκη να συνεχισθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Τα λουκέτα και η αποεπένδυση. Η φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, λόγω καλύτερου εκεί φορολογικού-οικονομικού περιβάλλοντος και λόγω της εδώ γραφειοκρατίας. Απαιτείται ένα ειδικό αναπτυξιακό-επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η αύξηση της εγκληματικότητας-παραβατικότητας.

Η κακή συγκοινωνία του ΟΑΣΘ που αντί να βελτιωθεί, χειροτέρευσε στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης, για τα οποία προ πολλού σας έχουμε ενημερώσει, των Στρατοπέδων που πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών.

Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου ολόκληρου του Θερμαϊκού Κόλπου.

Η μεγάλη καθυστέρηση στα ζητήματα της διοίκησης και της διαχείρισης των απορριμμάτων που παρουσιάζουμε ως χώρα σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης.

Η αντιπλημμυρική προστασία (κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός ρεμάτων), για να μη θρηνήσουμε θύματα όπως στη Μάνδρα.

Η εκτέλεση έργων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών.

Οι καθυστερήσεις σε ζητήματα των αναδασμών γης.

Η ολοκλήρωση του Μετρό με τις επεκτάσεις του.

Η επίλυση πολύ σοβαρών ζητημάτων, τα οποία, όλως ενδεικτικά αναφέρω, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το οδικό δίκτυο Έδεσσα-Γιαννιτσά-Χαλκηδόνα και Έδεσσα-Φλώρινα μέσω Άγρα και Έδεσσα-Εγνατία οδός (κάθετη), η ανυπαρξία δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς όπου με τεράστια δικαστική ύλη, λόγω της μεγαλύτερης χερσαίας πύλης εισόδου της χώρας, οι δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες σε ιδιωτική οικοδομή, στην Χαλκιδική, στην ναυαρχίδα του τουρισμού μας, η ολοκλήρωση και βελτίωση του οδικού δικτύου προς Κασσάνδρα, προς Σιθωνία, προς Άγιο Όρος, προς Πολύγυρο και η σύνδεση της Χαλκιδικής με κάθετο άξονα με την Εγνατία για εύκολη και σύντομη προσπέλαση των επισκεπτών καθώς επίσης και η κατασκευή φραγμάτων για ύδρευση και άρδευση, στην Ημαθία και στην Πέλλα λόγω της πτώσης των τιμών των ροδακίνων εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας και της μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών είναι ανάγκη να δοθεί λύση με οικονομική ενίσχυση καθώς επίσης να καταβληθεί το υπόλοιπο 60% της περσυνής παραγωγής των καλλιεργητών τεύτλων που ανέρχεται σε 6,6 εκατομμύρια ευρώ. Στο Νομό Σερρών παρεμβάσεις για προστασία και ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής και όχι μόνον σημασίας περιοχής της λίμνης Κερκίνης. Η ολοκλήρωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη», είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική. «Μάλλον μας χρειάζεται απλή λογική», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.