Skip to main content

Με βία κατά της διεθνής βοήθεια στη Γάζα θα απαντήσει το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα εμποδίσει ακόμα και με τη βία το διεθνή στολίσκο να πλησιάσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Τα σκάφη εξακολουθούν να βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου.
Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα εμποδίσει, με τη βία εάν χρειαστεί, το διεθνή στολίσκο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στην περίπτωση που επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές του παλαιστινιακού εδάφους, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.

«Θα προσπαθήσουμε, με ειρηνικό τρόπο, τα τους εμποδίσουμε να πλησιάσουν τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

«Καθ’ ομολογίαν των ίδιων των οργανωτών, δεν πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση, αλλά για μια προκλητική ενέργεια, που στόχο έχει μια αντιπαράθεση με τον ισραηλινό στρατό για προπαγαδανδιστικούς σκοπούς», ισχυρίστηκε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Υποψίες για σαμποτάζ σε πλοία με διεθνή βοήθεια για τη Γάζα

Σε δολιοφθορά μπορεί να οφείλεται η βλάβη που εξουδετέρωσε δύο από τα σκάφη που προσπάθησαν να φτάσουν νωρίτερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και διαδηλωτές ως διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές της διαμαρτυρίας.

Δύο από τα εννέα σκάφη του «Στολίσκου Ελευθερίας» είναι απίθανο να ολοκληρώσουν το ταξίδι επειδή τα υδραυλικά συστήματα διεύθυνσης αμφοτέρων υπέστησαν βλάβη «κάτω από ύποπτες συνθήκες», δήλωσαν οι οργανωτές.

Μια επιθεώρηση και των δύο σκαφών έδειξε πως δεν υπήρξε τεχνικό λάθος, πράγμα που δημιουργεί υποψίες για σαμποτάζ.

Οι οργανωτές του εγχειρήματος θέλουν να μεταφέρουν περίπου 700 ανθρώπους και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έχει ανακοίνώσει πως δεν θα επιτρέψει στα σκάφη να προσεγγίσουν στη Λωρίδα της Γάζας και πως θα αναχαιτίσει τον στολίσκο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες του στολίσκου, τα σκάφη εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να βρίσκονται στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου περιμένοντας να μπορέσουν να παραλάβουν ευρωβουλευτές, κάτι που δεν επιτρέπουν οι κυπριακές αρχές.

Σύμφωνα με τον Τόμας Σόμερ-Χούντβιλ, ο οποίος επιβαίνει σ΄ ένα από τα σκάφη, ο στολίσκος εξακολουθεί να περιμένει να παραλάβει τους ευρωβουλευτές που είναι «αποκλεισμένοι» στην Κύπρο λόγω της «άρνησης των κυπριακών αρχών να τους αφήσουν να επιβιβαστούν σε κυπριακά πλοία για να φτάσουν στο στολίσκο στα διεθνή ύδατα».

Αυτή τη στιγμή κατευθυνόμαστε προς τα όρια των κυπριακών χωρικών υδάτων για να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με τις αρχές», δήλωσε τηλεφωνικά κατηγορώντας τις τελευταίες ότι τους έστησαν μια «αληθινή παγίδα» υπαναχωρώντας σε συμφωνία που είχε συναφθεί πριν από δύο εβδομάδες και προέβλεπε ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να επιβιβαστούν στο στολίσκο από την Κύπρο.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι οι κυπριακές αρχές υπέκυψαν στις ισραηλινές πιέσεις, κάτι που η Λευκωσία αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Σόμερ-Χούντβιλ, μέλος της Διεθνους Εκστρατείας Πολιτών για την Προστασία του Παλαιστινιακού Λαού, υπογράμμισε πως ο στολίσκος ήθελε να αποφύγει να χρειαστεί να καταπλεύσει σ΄ ένα από τα λιμάνια του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος του νησιού για να παραλάβει τους ευρωβουλευτές.

Πλοίο του στολίσκου κατέπλευσε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Ένα από τα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα κατέπλευσε στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όταν οι Κυπριακές Αρχές δεν του επιτράπηκε να προσεγγίσει το λιμάνι της Λεμεσού.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» το πλοίο έχει σημαία των ΗΠΑ και πλήρωμα από την Ιρλανδία. Στο πλοίο επιβαίνουν και δύο Γερμανοί βουλευτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλήρωμα επέκρινε τις Κυπριακές αρχές για τη στάση τους και ευχαρίστησε τις «αρχές» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος.

Ο στολίσκος επρόκειτο να αναχωρήσει το μεσημέρι για τη Γάζα

Ο διεθνής στολίσκος που μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα επρόκειτο να αναχωρήσει για τον παλαιστινιακό θύλακα στις 12.00 το μεσημέρι, ακόμη κι αν δεν κατάφερνε να παραλάβει τους ευρωβουλευτές που βρίσκονται στην Κύπρο, δήλωσε μία υπεύθυνη του κινήματος Ελεύθερη Γάζα.

«Περιμένουμε ως το μεσημέρι για να δούμε αν θα υπάρξει πρόοδος και επιβιβαστούν τα πρόσωπα αυτά σ΄ ένα μεγάλο τουρκικό πλοίο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο», δήλωσε η Όντρεϊ Μπόμσι.

«Ο στολίσκος θα αναχωρήσει το μεσημέρι και θα παραμείνει στα διεθνή ύδατα. Δεν θα πλησιάσει την Γάζα πριν από αύριο (Κυριακή) επειδή δεν θέλουμε να φτάσουμε νύχτα», πρόσθεσε η Μπόμσι.

Η ίδια διευκρίνισε πως ο στολίσκος αποτελείται πλέον από πέντε πλοία, καθώς δύο μικρά σκάφη παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα.

Διπλωματικός πόλεμος για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Σοβαρότατοι διπλωματικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επέβαλαν την έκδοση του διατάγματος της Κυπριακής κυβέρνησης για απαγόρευση του κατάπλου και του απόπλου των σκαφών, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, που επικαλείται το δημοσίευμα, η Λευκωσία θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες, μέσα στο όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα, να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) των δύο χωρών.

Την πιο πάνω ρύθμιση επιβάλλουν, γράφει η εφημερίδα, τα πρόσφατα ευρήματα του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μέγα deal με το Ισραήλ», γράφει ότι υπόγειος διπλωματικός πόλεμος διεξάγεται στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος εντάθηκε μετά και τη σοβαρή απόκλιση συμφερόντων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και ότι «η Κύπρος δεν έμεινε εκτός από αυτόν τον διπλωματικό κυκεώνα, λειτουργώντας ως αρένα επίδειξης προθέσεων»..

Ακτιβιστής της Γάζας υπέστη καρδιακή προσβολή

Καρδιακή προσβολή υπέστη Ιταλός ακτιβιστής του κινήματος «Ελεύθερη Γάζα», που επέβαινε στο πλοίο «Σφενδόνη», το οποίο ναυλοχεί στα διεθνή ύδατα, νοτιανατολικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ελικόπτερο της Κυπριακής Αστυνομίας «Ακρίτας» πήγε στην περιοχή και διασώστης επιχείρησε να παραλάβει τον ασθενή με φορείο, με σκοπό να τον μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ωστόσο το συρματόσχοινο του ελικοπτέρου τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα διασώστης και ασθενής να παραμείνουν στο πλοίο.

Το «Ακρίτας» επέστρεψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μηχανικοί προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη βλάβη.

Για διάσωση του Ιταλού ακτιβιστή σπεύδει η ακταιωρός της λιμενικής αστυνομίας «Κούριο».