Skip to main content

Η επίσχεση στον ΟΑΣΘ προκάλεσε «έμφραγμα» και στην «Πρωτοβουλία»

Όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη. Ποια θέματα κυριάρχησαν στη συνεδρίαση

Με πολλές απουσίες, κάποιες από τις οποίες έχουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, απόδειξη του ρήγματος που υπάρχει στο εσωτερικό της παράταξης, συνεδρίασε χθες η δημοτική ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη.

Απόντες για άλλη μια φορά από τη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Ζέρβας και Στέλιος Λιακόπουλος οι οποίοι λογίζονται από τον ίδιο το δήμαρχο ως «ξένο σώμα» καθώς εκτός από την απουσία τους τα συγκεκριμένα στελέχη προχωρούν και σε δημόσιες διαφοροποιήσεις από τις επιλογές της διοίκησης του δήμου. Απουσίες υπήρχαν χθες και από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους ενώ απόντες ήταν και οι μισοί αντιδήμαρχοι, για διαφορετικό λόγο ο καθένας.

Στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης σημειώθηκαν αρκετές διαφωνίες ενώ υπήρξαν και εντάσεις σε κάποιες στιγμές, κυρίως για τα θέματα του ΟΑΣΘ, του Μουσείου Ολοκαυτώματος και των χειρισμών της διοίκησης του δήμου όσον αφορά τις εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας.

Ο αποκλεισμός του κέντρου από Ι.Χ.

Για το τελευταίο θέμα ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις του κ. Ζέρβα και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με τον αποκλεισμό του κέντρου από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, με διαφορετικό σκεπτικό ο καθένας. Ο δήμαρχος στιγμάτισε για άλλη μια φορά την απουσία του κ. Ζέρβα ενώ δήλωσε ενοχλημένος από την ανάρτηση που είχε κάνει στο facebook ο κ. Αβραμόπουλος «καταγγέλλοντας», όπως είπε, τις πρωτοβουλίες του δήμου για τον εορτασμό της πανευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος παρατήρησε στον κ. Μπουτάρη ότι «δεν διάβασες προσεκτικά την ανάρτησή μου. Δεν έκανα ‘καταγγελία’, ανέφερα ότι πληροφορήθηκα τις πρωτοβουλίες του δήμου από το δελτίο Τύπου και εξέφραζα την ανησυχία μου για τις επιπτώσεις που θα έχει ο αποκλεισμός του κέντρου, δεδομένης και της απουσίας των αστικών λεωφορείων». Κριτική για κακό σχεδιασμό στο θέμα αυτό ασκήθηκε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους.

Κριτική για τον ΟΑΣΘ

Κριτική προς τον δήμαρχο ασκήθηκε και για τη στάση του στο θέμα των κινητοποιήσεων στον ΟΑΣΘ και κυρίως για τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη περί επιστράτευσης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Στη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολλές διαφορετικές προτάσεις, από το να μπουν τουριστικά λεωφορεία με πρωτοβουλία του δήμου, όπως έκανε η ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. το περασμένο σαββατοκύριακο, ως και να επιτραπεί σε ιδιώτες να μεταφέρουν κόσμο με τα Ι.Χ. τους!

Αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους ζήτησαν να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να καταβάλει τα χρήματα ώστε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και να σταματήσει η επίσχεση. Προτάθηκε μάλιστα, να κατεβεί ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη προκειμένου να τον πιέσει για να δώσει τα λεφτά. Ο δήμαρχος είπε ότι «θα πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα στις αστικές συγκοινωνίες» και πρότεινε να ζητηθεί η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, τεχνική και οικονομική, για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός νέου μοντέλου αστικών συγκοινωνιών στην πόλη. Στην παρέμβασή του ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους συνεργασίες, η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στο μοντέλο της αστικής συγκοινωνίας που λειτουργεί στην Αθήνα». Ο κ. Ζαχαριάδης διαφώνησε και με το μέτωπο του δημάρχου έναντι των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ και για το λόγο αυτό καταψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή την αμοιβή του δικηγόρου ο οποίος έκανε πρόσθετη παρέμβαση για λογαριασμό του δήμου, στη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο ΟΑΣΘ ζητώντας να κηρυχθεί καταχρηστική η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.

Διαφωνία σημειώθηκε, τέλος και για το θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Η πρόεδρος της Α΄ δημοτικής κοινότητας Ελένη Χοντολίδου πρότεινε «να καταλήξουμε πρώτα στο πλαίσιο λειτουργίας και δράσεων του Μουσείου και στη συνέχεια να αποφασίσουμε για τα αρχιτεκτονικά και τα κτιριακά». Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο κ. Μπουτάρης ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος είπε ότι πρέπει να τελειώνουμε με το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κομμάτι και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα. «Ό,τι μας δώσουν το παίρνουμε» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη σημαντικό μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης (από τη γερμανική κυβέρνηση και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος) η οποία, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, μπορεί να χαθεί.