Skip to main content

Ομιλία της Φώφης στη Θεσσαλονίκη με απουσία - μήνυμα Βενιζέλου

Με την αυριανή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ανοίγει η αυλαία των προσυνεδριακών διαδικασιών ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

του Δημήτρη Παπανίκου

Δύο είναι στα σημεία στα οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα οποία εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για την προετοιμασία της αυριανής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 το βράδυ, στο «Ι. Βελλίδης» με ομιλήτρια την Φώφη Γεννηματά. Το πρώτο αφορά τη μαζικότητα της εκδήλωσης και το δεύτερο το εάν θα παραστεί σε αυτήν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με την αυριανή συγκέντρωση ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία των προσυνεδριακών διαδικασιών ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το οποίο ορίστηκε για τον προσεχή Ιούνιο. Η προκήρυξη του συνεδρίου, με τον τρόπο που αποφασίστηκε να γίνει, με ποσόστωση από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στη ΔΗ.ΣΥ. προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ωστόσο η απόφαση είναι οριστική. Όσον αφορά το θέμα της εκλογής αρχηγού αυτή θα γίνει μετά το συνέδριο, με ψηφοφορία από τη βάση, με την Φώφη Γεννηματά να εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, πιθανότατα και η μοναδική υποψήφια.

Το τελευταίο διάστημα η ΔΗ.ΣΥ. εμφανίζεται να έχει μια δυναμική σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αυτό περιμένουν οι διοργανωτές να το δουν να αποτυπώνεται και στην αυριανή συγκέντρωση. Περιμένουν, δηλαδή, να κατακλυστεί η αίθουσα του «Ι. Βελλίδης» η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει 1.300 θέσεις καθήμενων με τους διοργανωτές να περιμένουν τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Η στάση του Ευ. Βενιζέλου

Το δεύτερο το οποίο απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Σάββατο συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Λεξικό χωρίς γραβάτα», του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του οι οποίοι μίλησαν στη Voria.gr ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να μείνει στην πόλη για την ομιλία της κ. Γεννηματά. «Ο Βαγγέλης έχει προγραμματισμένες από καιρό συναντήσεις το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα» είναι η εξήγηση των συνεργατών του. Η απουσία του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εφόσον επιβεβαιωθεί αύριο, πιστοποιεί με τον πλέον σαφή τρόπο την αποκλίνουσα πορεία του σε σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε, κανείς από τα στελέχη τα οποία βρίσκονται δίπλα του, δεν συμμετείχε στις συσκέψεις οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της αυριανής συγκέντρωσης. Αντιθέτως, συμμετείχαν μαζικά τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη ΔΗ.ΣΥ. ήταν άλλωστε, ένας από τους λόγους της απομάκρυνσης του κ. Βενιζέλου από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Προς την έξοδο

Πηγές της Voria.gr αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά είναι ενήμερη για την αυριανή απουσία του κ. Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο τους είχαν 45λεπτη συνάντηση την περασμένη Πέμπτη στην οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα σενάρια που θέλουν τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί από το κόμμα. Ο ίδιος, αποφεύγει προς το παρόν δημόσια να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτά τα σενάρια. Ωστόσο, σε συγκέντρωση στελεχών της ΔΗ.ΣΥ. από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, η οποία έγινε στις 19 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε πως δεν πρόκειται να κατεβεί ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ούτε σκοπεύει να παραστεί στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος προετοιμάζεται πλέον πυρετωδώς για τη δημιουργία νέου φορέα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για λίγο μετά το Πάσχα. Ήδη, έχει ολοκληρώσει μέσω της κίνησης «e-κύκλος» σειρά εκδηλώσεων πανελλαδικά, ενώ είναι έτοιμος και ο ηγετικός πυρήνας του νέου φορέα στον οποίο κυριαρχούν στελέχη της πρώην εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.