Skip to main content

Με απεργίες απειλούν οι πρατηριούχοι για την επιβολή πλαφόν

Λάθος απόφαση για λάθος λόγους χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων και απειλεί με κλείσιμο των πρατηρίων, ακόμη
Λάθος απόφαση για λάθος λόγους χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων και απειλεί με κλείσιμο των πρατηρίων, ακόμη και την περίοδο του Πάσχα, στους νομούς που ισχύουν οι ανώτατες τιμές. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το πλαφόν επιβάλλεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, αφού δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος που οδηγεί σε υψηλές τιμές των καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ανώτατες τιμές έχουν επιβληθεί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν και το πρόβλημα δεν λύθηκε, το ίδιο θα συμβεί και τώρα αναφέρει η Ομοσπονδία.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για ατολμία και έλλειψη θάρρους να συγκρουσθεί με όσους ευθύνονται για τις εμφανέστατες στρεβλώσεις της αγοράς πετρελαιοειδών, καθώς το πλαφόν επιβάλλεται μόνο στις λιανικές τιμές και όχι στα προηγούμενα στάδια διακίνησης των καυσίμων. Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι δεν είναι νοητό το κράτος να επιβάλει σε επιχειρήσεις να δουλεύουν με ζημιά, καθώς με την επιβολή του πλαφόν μόνο στις λιανικές δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οικονομικής ασφυξίας για όσα πρατήρια θελήσουν οι εταιρίες να βγάλουν εκτός αγοράς.

Αναφορικά, τέλος, με τις τιμές η Ομοσπονδία επικαλείται τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμή της αμόλυβδης πριν και μετά την αύξηση των φόρων, σύμφωνα με τα οποία:

Από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, πριν γίνει η πρώτη αύξηση του ΕΦΚ, μέχρι την περασμένη Παρασκευή 19 Μαρτίου, οπότε είχε ολοκληρωθεί και η αύξηση του ΦΠΑ, οι τιμές διϋλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 32,2 λεπτά το λίτρο, οι τιμές των εταιριών κατά 31,3 λεπτά και οι λιανικές τιμές κατά 31,8 λεπτά. «Με άλλα λόγια οι λιανικές τιμές αυξήθηκαν λιγότερο από τις τιμές διϋλιστηρίου. Αυτή είναι η κερδοσκοπία των πρατηριούχων που θέλει να πατάξει η κυβέρνηση», καταλήγει η ΠΟΠΕΚ.

ΟΒΕ: Κατά του πλαφόν στα καύσιμα

Για παραπλάνηση των καταναλωτών με αφορμή την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. Αναφέρει παράλληλα ότι πολλά πρατήρια αγόρασαν σήμερα πάνω από τη τιμή του πλαφόν και τώρα καλούνται να πουλήσουν κάτω από τη τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Η ΟΒΕ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση αρνείται να θίξει τα μεγάλα συμφέροντα και επικαλείται το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πλαφόν στα πρατήρια των εθνικών αυτοκινητοδρόμων τα οποία όπως αναφέρει κατέχουν μεγάλες εταιρείες, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές θα κινηθούν έντονα για τις γιορτές του Πάσχα και με διαπιστωμένη την κατά πολύ ακριβότερη τιμή από τις μέσες.

Η ΟΒΕ επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τα οποία το μέσο κέρδος των εταιρειών ανέρχεται σε 5,5 λεπτά ανά λίτρο (4%) ενώ το μέσο κέρδος των πρατηρίων ανέρχεται σε 5,2 λεπτά (3,6%) και επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ της επιβολής ανώτατων τιμών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.