Skip to main content

Με ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής απειλεί η Άγκυρα

Tο τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει «σε όλα τα αναγκαία μέτρα» συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής.

Ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών προανήγγειλε η Άγκυρα, ως απάντηση στην χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο TRT Haber, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει «σε όλα τα αναγκαία μέτρα» συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στην Αθήνα δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μετά το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία. Ο φάκελος με το τουρκικό αίτημα απεστάλη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έστειλε έγγραφο και προς την Interpol, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη των «8».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε χθες την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση, καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι «οι επιπτώσεις της απόφασης στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν τον περασμένο Ιούλιο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αρνούμενοι ότι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Έκτοτε, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι αν διωχθούν στην Τουρκία, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και κινδυνεύουν να δεχθούν βασανιστήρια.

Η Άγκυρα ζητούσε μετ' επιτάσεως την έκδοσή τους. Τελικά ο Άρειος Πάγος έκρινε την Πέμπτη ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν για το ποινικό μέλλον των οκτώ αξιωματικών είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Για αυτό και τελικά για την τύχη τους κλήθηκε να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πριν από την έκδοση της απόφασης, πάντως, τρεις αντεισαγγελείς του Α.Π. είχαν ταχθεί κατά της έκδοσης και των οκτώ, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.