Skip to main content

Με αιχμές η «DEFENSYS» 2010

Βολές κατά της προηγούμενης διοίκησης της HELEXPO εκτόξευσε ο Δημ. Μπακατσέλος κατά την παρουσίαση της έκθεσης DEFENSYS 2010, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από τις 28 έως τ
Από την 28η έως της 31η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «DEFENSYS» 2010, η οποία διοργανώνεται από τη ΔΕΘ ΑΕ, τη HELEXPO ΑΕ και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο υπό την αιγίδα και με την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία χρονικά συμπίπτει με την τριήμερη εθνική εορτή της Ελλάδος και τη στρατιωτική παρέλαση, θα πραγματοποιηθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διεθνείς οργανισμοί όπως οι NAMSA, NATO και EU/CSDP θα είναι παρόντες στη DEFENSYS 2010 ως εκθέτες με περίπτερο. Σε ειδικό Περίπτερο θα παρουσιαστεί η πρώτη τεκμηριωμένη Διεθνής Αποστολή Επιβολής και Διασφάλισης της Ειρήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1897 με τη συμμετοχή επτά χωρών.

Αιχμές Μπακατσέλου και Μαυράκη

Για πρώτη φορά μια σημαντική εκθεσιακή δράση που διοργανωνόταν στην Αθήνα, πήρε τον δρόμο προς το Βορρά και όχι το αντίθετο, τόνισε ο Δημήτρης Μπακατσέλος πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής DEFENSYS, σημειώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη καθίσταται επίκεντρο της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή». 

Ο κ. Μπακατσέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εκτόξευσε βολές για αδράνεια κατά της προηγούμενης διοίκησης της Helexpo, αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι δεν υπήρχε καλή συνεργασία των πρώην διοικήσεων των δυο εταιρειών, καθώς η Helexpo επέδειξε μεγάλη αδράνεια στο αίτημα της ΔΕΘ, για την ανάληψη της διοργάνωσης της DEFENSYS. «Πολλοί δεν πίστεψαν όχι μόνο στην επιτυχία της, αλλά ακόμη και στην δυνατότητα διοργάνωσής της. Μηνύματα από διάφορους χώρους έφθαναν σε εμάς για να ακυρώσουμε ή να αναβάλουμε την διοργάνωση» υπογράμμισε ο κ. Μπακατσέλος.

«Η Defensys είναι γεγονός για την πόλη μας παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους μαθητευόμενους προφήτες που αμφισβητούσαν ακόμη και την υλοποίησή της. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της ΔΕΘ αναλάβαμε πρωτοβουλία για την συνδιοργάνωση της έκθεσης με την Helexpo και το ΔΙΠΕΚ, ένα θέμα που με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης της Helexpo είχε βαλτώσει» τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μαυράκης μέλος του ΔΣ της ΔΕΘ.

«Η DEFENSYSΒ δημιουργεί νέες προοπτικές για την πόλη της Θεσσαλονίκης και οι  προοπτικές αυτές δεν είναι θεωρητικές ή νεφελώδεις, αλλά χειροπιαστές και συνίστανται στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη δυνατότητα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου.

Στη DEFENSYS 2010 συμμετέχουν περισσότεροι από 140 εκθέτες προερχόμενοι από 24 χώρες, οι εταιρίες ηγέτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, 10 χώρες συμμετέχουν με Εθνικά Περίπτερα, την Έκθεση θα επισκεφθούν 23 Υπουργοί/Υφυπουργοί  Άμυνας και Γενικοί Γραμματείς.  

Οι χώρες των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίες θα συμμετάσχουν ως εκθέτες στη DEFENSYS 2010 είναι: Αγγλία, Αρμενία, Βοσνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Λίβανος, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, NAMSA/NATO και EU/EDA.

Στο πλαίσιο της DEFENSYS, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα διοργανώσει ημερίδα-φόρουμ υψηλού επιπέδου με θέμα «Προγράμματα Πολεμικού Εξοπλισμού ή Ανταγωνισμός εντός του Παρόντος Διεθνούς Οικονομικού Κλίματος».
Στην 1η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας συμμετέχει και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας, η οποία εκτός από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων-μελών της, διοργανώνει και συνέδριο με θέμα : «Αμυντικές Δαπάνες- Εξοπλισμοί και η θέση της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία» και Συνεισφορά της Αμυντικής Τεχνολογίας στην Ασφάλεια της Ελλάδας».