Skip to main content

Φοιτητές ακόμη και από το... Κονγκό στο ThessISMUN Thessaloniki

Εκατοντάδες φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινούν την εμπειρία προσoμοίωσης Οργάνων του ΟΗΕ (και όχι μόνο) στο ThessISMUN Thessaloniki.

Με τη συμμετοχή πάνω από 450 συνέδρων, φοιτητών από ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, ακόμη και το Κονγκό ξεκινά σήμερα το ThessISMUN Thessaloniki 2017, το συνέδριο που πραγματοποιεί προσομοίωση των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και άλλων Οργανισμών όπως είναι το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 23 Απριλίου. Το ThessISMUN διεξάγεται φέτος στη Θεσσαλονίκη για 16η συνεχόμενη χρονιά, με 110 εκπροσωπούμενα κράτη των Ηνωμένων Εθνών. Ασφαλώς, ως συνέδριο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σχεδόν σε κάθε δημοκρατικό καθεστώς. Τα συνέδρια προσομοίωσης έχουν τις ρίζες τους στην Αμερική της δεκαετίας του 1950 και από τότε μέχρι σήμερα διδάσκουν στους νέους τη διεθνή διπλωματία και την έννοια της οικουμνεικής κοινότητας, παράγοντας «Πολίτες του Κόσμου» με φιλοδοξίες και απουδαίες εμπειρίες.

Η 20χρονη Αννίτα Μανουσάκη σπουδάζει στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και φέτος συμμετέχει στο ThessISMUN, για δεύτερη φορά, εκπροσωπώντας τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα με πολλά ταμπού για τον δυτικό κόσμο. «Είμαι ενθουσιασμένη που συμμετέχω και φέτος, έχω κάνει την απαραίτητη έρευνα και πιστεύω πως είμαι έτοιμη να εκπροσωπήσω τη Σαουδική Αραβία. Είναι μια χώρα με πολλά στερεότυπα, που όμως αν τη γνωρίσεις συνειδητοποιείς τη λογική πίσω από την κοινωνία και της πολιτικές της, αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες εκεί», λέει η ίδια στη Voria.gr.

«Στο περυσινό ThessISMUN αποκόμισα πολλά εφόδια, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την πολιτική του Βελγίου, το οποίο εκπροσωπούσα και γνώρισα άτομα από όλο τον κόσμο, είναι μοναδική εμπειρία», λέει η κ. Μανουσάκη και συνεχίζει: «Το πιο σπουδαίο, είναι το συναίσθημα του να μπορείς να επηρεάζεις τη συζήτηση και να συνεισφέρεις στο διάλογο με το λόγο και τις γνώσεις σου. Δεν έχεις χρόνο για να χασομερίσεις, πρέπει να συμμετέχεις ενεργά και πιστεύω πως αυτό είναι το ιδανικό. Φέτος περιμένω να αποκομίσω ακόμη περισσότερα και να κάνω σχέσεις που θα μείνουν», καταλήγει.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το ThessISMUN Thessaloniki, για αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με την Βάλια Δορμόσογλου, πρόεδρο της γενικής συνέλευσης της διοργάνωσης, είναι πολυποίκιλα και γενικευμένα, προκειμένου να ευοδωθεί ο διάλογος. «Δίνεται έμφαση σε ανθρωπιστικά ζητήματα, ενώ οι σύνεδροι θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα χρηματοοικονομικά και στρατιωτικά, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας», τόνισε η κ. Δορμούσογλου.

Στη σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η Γενική Γραμματέας του ThessISMUN 2017, Ζωή Διδίλη δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη διοργάνωση του φετινού συνεδρίου, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. «Συμμετέχω σε ThessISMUN ήδη από όταν ήμουν φοιτήτρια. Φέτος σημειώσαμε σημαντική επιτυχία και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των συμμετοχών. Μαζί με τους δημοσιογράφους, την οργανωτική ομάδα και άλλα άτομα που συμμετέχουν με κάθε τρόπο στη διοργάνωση, οι εμπλεκόμενοι στο ThessISMUN φτάνουν φέτος τους 600!», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν ακόμη και συμμετοχές φοιτητών από το Κονγκό.

Ασφαλώς, τα οφέλη από τη συμμετοχή των φοιτητών στο συνέδριο είναι πολλά, είναι σπουδαία και καλύπτουν πολλές πτυχές της προσωπικότητάς τους. Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του συνεδρίου, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεοδόσης Καρβουναράκης, στόχος του ThessISMUN είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη διεθνή κοινωνία και τους Οργανισμούς, πάνω στους οποίους στηρίζεται η διεθνής συνεργασία, που είναι τόσο πολύτιμη.

«Παράλληλα, εξοικειώνουμε με την έννοια της διεθνούς κοινωνίας τα παιδιά που έχουν αντίστοιχες επαγγελματικές φιλοδοξίες για τον τομέα αυτό», επισημαίνει ο κ. Καρβουναράκης και προσθέτει ότι οφέλη υπάρχουν και σε κοινωνικό επίπεδο, γιατί τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους, δημιουργούν φιλίες και κοινωνικοποιούνται.

«Ακόμη, μαθαίνουν να συζητούν, να επιχειρηματολογούν, να μιλούν δημόσια και να λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένο, ελεγχόμενο περιβάλλον υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κανόνες», τονίζει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως όλα αυτά τα προσόντα είναι απαραίτητα για την ενασχόληση με μια καριέρα που απαιτεί δημόσιο λόγο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι συμμετέχοντες θα φύγουν από το συνέδριο με ένα συναίσθημα ολοκλήρωσης, ξέροντας ότι έχουν προσθέσει στις εμπειρίες τους ένα ακόμη ουσιαστικό εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.