Skip to main content

H Freskon η πιο εξαγωγική διοργάνωση της Helexpo-ΔΕΘ

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, του δήμου και της Περιφέρειας τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της τρίτης Freskon, που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ.

Ως έναν ιδιαίτερα πετυχημένο εκθεσιακό θεσμό στη διεθνή αγορά και στον εμπορικό κόσμο, που ξεκίνησε μέσα στην κρίση και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ένας διάττοντας αστέρας, χαρακτήρισε το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου εγκαινιάζοντας πριν από λίγη ώρα την Freskon στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «το γεγονός πως από την Αργεντινή μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά και την Ιαπωνία, το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης καθώς και από τον Αραβικό κόσμο, συμμετέχουν εδώ εκπρόσωποι, γίνεται φανερό ότι ο διεθνής εμπορικός κόσμος, η διεθνής αγορά, γνωρίζει την αξία των ελληνικών φρούτων και λαχανικών, συμμετέχει και δείχνει έμπρακτα αυξημένο ενδιαφέρον».

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα υπογράμμισε δε πως το στοίχημα της ανάπτυξης στην χώρα θα κερδηθεί στην ύπαιθρο.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τόνισε πως η Freskon, που διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά, μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον, καθώς εάν προσπαθήσουμε, συμπράξουμε και ενωθούμε, η ανάπτυξη θα έρθει από τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, επισήμανε πως οι εκθέτες έφτασαν τους 200, 130 επιχειρήσεις από το εξωτερικό έχουν έρθει στην Freskon και συναντούν τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η έκθεση είναι η πιο εξαγωγική από όλες τις διοργανώσεις του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου τόνισε την ανάγκη στήριξης των διεθνών συνεργασιών, ενώ αναφερόμενη στους τουρίστες και σε συνάρτηση με τα ελληνικά τρόφιμα και ιδιαίτερα αυτά της Κ. Μακεδονίας, σημείωσε πως χρειάζεται να «δημιουργούμε μνήμη γεύσης για να ξανάρχονται οι τουρίστες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θεοφάνης Παπάς τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγει πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα της χώρας και είναι πρωτοπόρα στην εξαγωγή φρούτων, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχθούν θεσμοί, όπως η Freskon.

O Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, δήλωσε ότι μία έκθεση σαν την Freskon έλειπε από την παλέτα των εκθέσεων της ΔΕΘ-Helexpo και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάδειξη της γαστρονομίας της πόλης και των τροφίμων, που παράγονται τοπικά.

Η Freskon θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου και συγκεντρώνει περίπου 200 εκθέτες από την Αργεντινή, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κύπρο, το Ιράκ, την Αλβανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Η διοργάνωση αναπτύσσεται σε 12.500 τμ και στο πλαίσιο της υλοποιείται πρόγραμμα hosted buyers (προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών) με τη συμμετοχή 120 επιχειρήσεων από 28 χώρες. Μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 2.500 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών.
Το ωράριο λειτουργίας της Freskon είναι αύριο από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο, 29 Απριλίου από τις 10:00 έως τις 18:00. Το πάρκινγκ είναι δωρεάν για όλους τους εκθέτες και επισκέπτες.