Skip to main content

Μαζική έξοδος αμάχων από Αφρίν εν μέσω τουρκικής προέλασης

Οι άμαχοι έχουν καταφύγει κυρίως στις κοινότητες Νόμπολ και Ζάχρα, οι οποίες ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άμαχοι έχουν καταφύγει κυρίως στις κοινότητες Νόμπολ και Ζάχρα, οι οποίες ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Αφρίν, η μεγαλύτερη πόλη του ομώνυμου κουρδικού θύλακα, έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών δυνάμεων και Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι επιδιώκουν από κοινού να εκδιώξουν από την περιοχή τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών τους με το PKK του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Η πόλη Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, έχει περικυκλωθεί σχεδόν πλήρως από τον τουρκικό στρατό και οι κάτοικοι φεύγουν φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν εκεί.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι πολλές οικογένειες, κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, φεύγουν με φορτηγά, παίρνοντας μαζί τους στρώματα και κουβέρτες. Όσοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη σχηματίζουν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν ψωμί, ενώ προμηθεύονται νερό από υδροφόρες. Η πόλη δεν έχει νερό αφότου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το φράγμα της περιοχής.

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε και πάλι την Πέμπτη ότι η Αφρίν «θα εκκαθαριστεί σύντομα» από τις YPG.