Skip to main content

Μαζική αποχή υπαλλήλων των 14 δήμων Θεσσαλονίκης από την αξιολόγηση

Επιστρέφουν τα έντυπα και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ακύρωση του νόμου.

Αν μια κουβέντα μονοπωλεί τις συζητήσεις στα γραφεία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αυτές τις μέρες είναι αυτή της αξιολόγησης του προσωπικού, την οποία προσπαθούν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο οι υπάλληλοι των δήμων.

Οι συνδικαλιστές στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης με συνεχείς ενημερώσεις προειδοποιούν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και καλούν τους συναδέλφους τους να μη συμπληρώσουν τα έντυπα της αξιολόγησης, τα οποία όμως έχουν μοιραστεί ήδη σε όλους.

Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, του κεντρικού συνδικαλιστικού οργάνου στους δήμους όλης της χώρας, είναι πολύ συγκεκριμένη: απεργία – αποχή και άρνηση στη συμπλήρωση των εντύπων, με επιστροφή τους στα γραφεία προσωπικού.

Ήδη στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης (στους περισσότερους από αυτούς) το έντυπο της αξιολόγησης όπως μοιράστηκε έτσι επιστράφηκε. Οι δημοτικοί υπάλληλοι απέχουν σχεδόν μαζικά, όπως λένε οι συνδικαλιστές.

Άλλωστε, από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης του εντύπου έχει περάσει ένας μήνας (31 Μαρτίου)... Η αξιολόγηση, σύμφωνα με το νόμο, γίνεται για να προχωρήσουν μια σειρά από αλλαγές στους υπαλλήλους των δήμων και να αναδιαρθρωθούν έτσι οι δημοτικές υπηρεσίες. Όμως οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων επισημαίνουν ότι το σύστημα που υιοθετείται δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφενός λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, αφετέρου λόγω του μεγάλου αριθμού και της ποικιλομορφίας των αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι και κοινωνικές.

Σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μηνά Μοναστηρίδη, η αποχή των εργαζομένων από τη συμπλήρωση του εντύπου είναι μαζική, ενώ το επόμενο διάστημα θα απέχει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους όλης της χώρας. Αιτία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Επίσης, η δραματική περικοπή των πόρων (υπολογίζεται στη διάρκεια της κρίσης σε ποσοστό μέχρι και 70%), οι ελλείψεις σε σύγχρονο μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα άλλα προβλήματα δεν επιτρέπουν μια σωστή αξιολόγηση του προσωπικού, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, να αναγκάζονται να ασκούν πολλαπλά καθήκοντα και σε πολλές περιπτώσεις ξένα προς το τυπικό αντικείμενό τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι σύλλογοι των εργαζομένων στους δήμους, μέσω των γενικών συνελεύσεων ή των ενημερώσεων, προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να δείξουν την αντίθεσή τους στο νόμο και να οδηγήσουν στην ακύρωσή του. «Το ίδιο κάναμε και το 2014, με την αξιολόγηση που πάλι με στρεβλό τρόπο επιχείρησε να επιβάλει η τότε κυβέρνηση, επί υπουργίας, Κυριάκου Μητσοτάκη», λένε τα στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να συνδέεται με το μισθολόγιο ή ακόμη χειρότερα με απολύσεις και δεν μπορεί να είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά να οδηγεί στη βελτίωση και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους.

«Στα οργανογράμματα των δήμων μια σειρά από υπηρεσίες και αρμοδιότητες των δήμων δεν καταγράφονται καν. Δείτε τι γίνεται με το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι' ή το κοινωνικό ιατρείο, φαρμακείο και φροντιστήριο, τα ΚΔΑΠ κτλ. Υπάρχει κόσμος που απασχολείται σε περισσότερες της μιας οργανικές μονάδες για να καλύψει τα κενά και με παράλληλα καθήκοντα. Περιγράφονται όλα στις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την προσχηματική αυτή αξιολόγηση», τόνισαν οι συνδικαλιστές.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας έχουν κατατεθεί και στο αρμόδιο υπουργείο και έχουν γίνει προτάσεις για τη στοχοθεσία, τα οργανογράμματα, την αποδέσμευση της αξιολόγησης από το μισθολόγιο και τυχόν απολύσεις, τη συνέντευξη και την κλιμάκωση της μοριοδότησης.