Skip to main content

Μαζική απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα Τέμπη - «Να μην έχουμε άλλο "πάμε και όπου βγει"» (φωτο+vid)

Απεργιακή πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μαζική απεργιακή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ μετά τις 14:00.

Νωρίτερα, κάτω από το Άγαλμα Βενιζέλου, στην οδό Εγνατία αλλά και στο πέταλο της Αριστοτέλους είχαν μαζευτεί εργατικά σωματεία και φορείς, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Aριστεράς φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν θα αφήσουμε τους χώρους δουλειάς να γίνουν κοιλάδα των Τεμπών». Οι διαδηλωτές είχαν κλείσει τον δρόμο στην οδό Εγνατία και ζητούν να ληφθούν μέτρα τώρα για να «μην έχουμε αλλά "πάμε και όπου βγει"».

Διαβάστε ακόμη - «Ακούστε τις φωνές» - Πορεία συνδικάτων για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

«Η οργή μας γίνεται ποτάμι ανατροπής. Φτάνει πια», τονίζουν.

Μάλιστα, στο άγαλμα Βενιζέλου έφτασαν φορείς, συλλογικότητες και φοιτητές που είχαν απευθύνει καλέσματα στην Καμάρα και σε άλλα σημεία του κέντρου.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, είπε πως «η νεολαία είναι βέβαιο ότι δίνει μία καθαρή απάντηση απέναντι στους υπεύθυνους και δεν έπεσε στον λάκκο της προπαγάνδας περί ανθρώπινου λάθους και αποπροσανατολισμού από διάφορα παπαγαλάκια». «Το ανθρώπινο λάθος δημιούργησαν με σχέσεις εργασίας και τάισαν με ατελείωτα εκατομμύρια τα παράσιτα τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βάλουν στη ζυγαριά του κέρδους τη ζωή και τα όνειρα του λαού και της νεολαίας. Το έγκλημα αυτό πρέπει να πάρει απάντηση. Ο λαός και η νεολαία ζητούν δικαίωση για τα θύματα», πρόσθεσε.

Ο Γιάννη Αναστασίου, εργαζόμενος στη «Hellenic Train», είπε πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ένα τέτοιο δυστύχημα για το οποίο, όπως είπε, «προειδοποιούσαμε χρόνια». «Ο λαός δεν αποδέχεται το έγκλημα αυτό, δεν γίνεται να μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ατόμων αλλά και εργαζομένων».

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, που είναι εργασιακός σύμβουλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνδικάτων εργατοϋπαλλήλων μεταφορών, τόνισε πως σε λίγες ημέρες θα θυμηθούμε το τραγικό δυστύχημα με τους μαθητές στα Τέμπη και πριν ζυγώσει ο Απρίλης μετρήσαμε αλλά 57 θύματα σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα και οι πληγές δεν λένε να κλείσουν. «Φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε για κοινωνική ασφάλεια. Για τα κέρδη των πολλών χάνονται οι ζωές των ανθρώπων. Θα παλεύουμε όσο αντέχει η ζωή μας. Οι οδηγοί δουλεύουν από 16-18 ώρες την ημέρα ασταμάτητα και είναι θέμα ημερών να γίνει πάλι ένα μεγάλο ατύχημα. Καθημερινά έχουμε τροχαία ατυχήματα αλλά μας λένε για τον ανθρώπινο παράγοντα. Όμως κανείς δεν ψάχνει γιατί ο οδηγός οδηγεί τόσες ώρες», ανέφερε.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: