Skip to main content

Mαζική αντίδραση τραπεζών κατά μιας απόφασης της ΕΚΤ

Η ενεργοποίηση μιας τέτοιας απόφασης για τις προβλέψεις των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βόμβα στα θεμέλια πολλών τραπεζών.

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των Ελλήνων τραπεζιτών από την πρόθεση της ΕΚΤ να επιβάλει αυξημένες, έως και το 100% της ονομαστικής αξίας των δανείων, προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια».

Η ενεργοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βόμβα στα θεμέλια πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω ακριβώς του ύψους των προβλέψεων που πρέπει να γίνουν. Γι αυτό και οι αντιδράσεις, σε τέτοια έκταση, που έχουν εκδηλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, είναι πρωτοφανείς.

Μάλιστα, στο πλευρό των τραπεζών, αυτή τη φορά ήρθαν να σταθούν - προς το παρόν ανεπίσημα – και τα υπουργεία Οικονομικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης έχουν αρχίσει και οι διαρροές για τις επιφυλάξεις που υπάρχουν και σε επίπεδο διοικητικών στελεχών κεντρικών τραπεζών. Δηλαδή, ακόμα και μέσα από τους κόλπους της ΕΚΤ, στην πραγματικότητα. Οι παλιότεροι από τους παρατηρητές τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά από ιδρύσεως ΕΚΤ που μία οδηγία της προκαλεί τέτοια έκρηξη αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή που μπαίνει προς συζήτηση και πριν καν υλοποιηθεί...

Προς το παρόν, πάντως, η διοίκηση της ΕΚΤ επιμένει στην απόφαση της να ενεργοποιήσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο από 1/1/2018 το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των προβλέψεων από πλευράς τραπεζών στο 100% της ονομαστικής αξίας των δανείων. Το θέμα όμως είναι μέχρι πότε θα επιμένει σε αυτή τη στάση της.