Skip to main content

«Μαζική» ανεργία στην Ελλάδα

Τα ποσοστά ανεργίας της Ισπανίας, ήτοι το 18% και 20%, αγγίζει η Ελλάδα τους τελευταίους δυο μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Το φαινόμενο της «μαζικής ανεργίας» με ποσοστά που φθάνουν τα μεγέθη της Ισπανίας, ήτοι το 18% και 20%, καταγράφεται τους τελευταίους δυο μήνες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, στην οποία εγκρίθηκε και ο διορισμός του κ. Ηλία Κικίλια στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, η εικόνα αυτή δημιουργείται από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και βάσει της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας».

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενωναπέναντι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης εντός του Ιανουαρίου και νομοσχεδίου για την επανασύσταση του Σώματος ΕπιθεώρησηςΕργασίας (ΣΕΠΕ) εντός του Φεβρουαρίου.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με κατεύθυνση στη στήριξη των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ανέργων και των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης και ιδιαιτέρως σε προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως κίνητρο για την πρόσληψη νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ανέργων.

Προτεραιότητα, επίσης, της νέας διοίκησης του ΟΑΕΔ αποτελεί η άμεση σύνταξη προγραμμάτων τοπικού χαρακτήρα με εξειδικευμένα κριτήρια και βασισμένα στις τοπικές δομές στήριξης.