Skip to main content

Μαξίμου: Ο Σόιμπλε συμφωνεί για στήριξη της Ελλάδας και χωρίς το ΔΝΤ

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε τέταρτο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί στήριξης της Ελλάδας ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενισχύουν τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην αποχώρηση του Ταμείου, καθώς πιστεύει ότι η ευρωζώνη μπορεί να ανταποκριθεί στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για «νέο πρόγραμμα», μόνο σε περίπτωση μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, ενώ προσθέτουν ότι μόνο τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.