Skip to main content

Μαξίμου: Κοντά σε συμφωνία για κόκκινα δάνεια και φορολόγηση τζόγου

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αισιοδοξία ότι θα κλείσει η αξιολόγηση.

Αισιόδοξη ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα της αξιολόγησης, όπως τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, οι 100 δόσεις και η φορολόγηση του τζόγου, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη ανοιχτή, θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να λήξει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα», ενώ σημειώνουν ότι τα "κόκκινα" δάνεια μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το Euro Working Group, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και Θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία. Ωστόσο, όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ανοιχτή μένει ακόμη η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται, εξάλλου, κοντά και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και πάντως «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων», ενώ συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν, επίσης, ότι βρίσκεται κοινός τόπος για τη φορολόγηση του τζόγου.

Μειώνεται δραστικά το όριο προστασίας της α' κατοικίας

Οι τελευταίες πληροφορίες για το θέμα των πλειστηριασμών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε δραστική μείωση του ορίου προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ενώ η αρχική πρόταση που κατατέθηκε από την Αθήνα κάλυπτε το 99% των δανείων, πλέον οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μια πρόταση που καλύπτει ένα ποσοστό από 56% έως 65% των δανείων.

Πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr λένε, επίσης, πως η κυβέρνηση δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν στα έως 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και στα έως 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος αν και ούτε οι τραπεζίτες, ούτε οι δανειστές υποστηρίζουν να βγουν «στο σφυρί» το 83% των κατοικιών που μπορεί να χάσουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη.

Τσίπρας: Διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο Eurogroup

Στην ανάλυση των ζητημάτων που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση), ενώ, όπως είπε, την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup.

Επιτυχία, εξάλλου, της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημείωσε, ακόμη, ότι για την κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στην ανάγκη η κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση).

«Στόχος της κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Ζήτησε, τέλος, από όλους τους υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.