Skip to main content

Μαύρες προβλέψεις για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

Παρά τα προβλήματα, ο ελληνικός τουρισμός αντέχει στις πιέσεις και αναμένει άνοδο για το 2013, με τη Θεσσαλονίκη, όμως, να μην μπορεί να ακολουθήσει. Οι λόγοι της πτώσης και οι εκτιμήσεις.

Την εκτίμησή του ότι η μείωση στις διανυκτερεύσεις για τη Θεσσαλονίκη θα κλείσει πάνω από το 10% για το 2012 ( χωρίς τους Λίβυους) εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνέντευξη Τύπου  για την τουριστική διεθνής έκθεση Philoxenia, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Θωμόπουλος υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν εξαρτημένη κατά 75 – 80% από την εσωτερική αγορά με συνέπεια η κατάρρευσή της να έχει προκαλέσει αντίστοιχα και καίριο πλήγμα στο συνολικό αποτέλεσμα της πόλης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οκτάμηνο η πόλη έχασε 100.000 Έλληνες τουρίστες», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΞΘ απέδωσε την πτώση σε σειρά παραγόντων που έχουν σχέση με την εικόνα της πόλης (σκουπίδια, σκαμμένη πόλη λόγω μετρό), την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν επενδύουν οι τουριστικοί πράκτορες, προκειμένου να κλείσουν πακέτα που θα φέρουν ξένους τουρίστες στην πόλη.

«Είμαστε για το βιβλίο Γκίνες. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ένα συνεδριακό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, την ώρα που παραμένει αναξιοποίητη η πανεπιστημιούπολη που είναι η μεγαλύτερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε.
 
Ο κ. Θωμόπουλος, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΞΘ, αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση από Ισραήλ, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται μόνο από Ρωσία και Ουκρανία. 
 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, ο ίδιος θεωρεί ότι, με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο, με την κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σαλλά και την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι καλό αποτέλεσμα το κλείσιμο του 2012 με 16 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10 δισ. ευρώ. 
 
Συμφώνησε δε με την πρόσφατη εκτίμηση του ΣΕΤΕ για τους στόχους του 2013. Σημείωσε ότι το επόμενο έτος θα κλείσει με 17 εκατ.τουρίστες και 11 δισ.έσοδα, καθώς ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από Βρετανία όπου οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 15%. Για τη Γερμανία ο σχεδιασμός για το 2013 είναι πτήσεις αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2012. «Να μην εκπλαγούμε αν φτάσουμε σε 2-3 χρόνια τους 20 εκατ. τουρίστες», πρόσθεσε. 
 
Τέλος, ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο εισροής τουριστών από τις χώρες Bric (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). «Εάν λύσουμε το θέμα της βίζας και αυξήσουμε τα visa centers μπορούμε να αυξήσουμε τους τουρίστες από αυτές τις χώρες κατά 3 εκατ. και τα έσοδα αντίστοιχα κατά 5 δισ. ευρώ», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «στη μόνη χώρα, από τις παραπάνω, στην οποία γίνεται σοβαρή δουλειά προβολής είναι η Ρωσία».
 
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του HATTA, Δέσποινα Αμαραντίδου, ανέφερε για τον συνεδριακό τουρισμό πως η Ελλάδα καταγράφει χειρότερη εικόνα φέτος, σε σχέση με την περσινή χρονιά, στο πεδίο της προσέλκυσης μεγάλων διεθνών συνεδρίων. Σύμφωνα με την κ. Αμαραντίδου, η αιτία είναι πως η Αθήνα φέτος δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τόσα πολλά συνέδρια, όσα στο παρελθόν, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει στο κομμάτι αυτό ανοδική πορεία.