Skip to main content

«Μάτι» στο δημόσιο αποκτά το υπ. Οικονομικών

«Αυτί» και «μάτι» σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου (οργανισμούς, επιχειρήσεις, νοσοκομεία κλπ) αποκτά το υπουργείο Οικονομικών.
«Αυτί» και «μάτι» σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου (οργανισμούς, επιχειρήσεις, νοσοκομεία κλπ) αποκτά το υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς θόρυβο και κάτω από ένα απόλυτο πέπλο μυστικότητας, σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «πέρασε» και την κρίσιμη διάταξη που προβλέπει τη θεσμοθέτηση ενός «προϊστάμενου οικονομικών υπηρεσιών», ο οποίος θα λογοδοτεί στον οικείο υπουργό, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών. Ο εν λόγω θα έχει ως αποστολή να παρακολουθεί την εφαρμογή του προϋπολογισμού ανά τομέα, να μετρά τις δαπάνες και τα έσοδα και να ενημερώνει όταν κι όποτε εντοπίζει εκτροχιασμούς από τα προβλεπόμενα.

Στην ουσία, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών μετατρέπεται πλέον και τυπικά σε υπέρ - υπουργείο, αφού θα έχει λόγο για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για όλο το δημόσιο τομέα συνολικά. Και θα μπορεί να παρεμβαίνει οπουδήποτε, αφού θα έχει άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στο κράτος. Το σχέδιο τελούσε εξ αρχής εν γνώσει της τρόικας η οποία είχε δώσει τις ευλογίες της. Και τώρα ήρθε η ώρα της εφαρμογής του...