Skip to main content

Μαθητές κήρυξαν για πρώτη φορά την έναρξη συνεδρίασης στο ΧΑ

«Καμπανάκι» υπέρ της επιχειρηματικότητας χτύπησαν μαθητές που βραβεύθηκαν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

Με χαρά και αισιοδοξία ξεκίνησε η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, καθώς για πρώτη φορά στα 140 χρόνια λειτουργίας του, στο μπαλκόνι για να χτυπήσουν το καμπανάκι και να κηρύξουν πανηγυρικά την έναρξη της συνεδρίασης ήταν μαθητές και μάλιστα παιδιά που βραβεύτηκαν κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.  

Πλήθος κόσμου ήταν εκεί, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, για να συγχαρεί και να επιβραβεύσει τα παιδιά που διακρίθηκαν στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και επιλέχθηκαν να είναι οι πρώτοι μαθητές που κηρύττουν την έναρξη της συνεδρίασης. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την εξαιρετικά τιμητική αυτή εμπειρία που ήρθε να επισφραγίσει τη συναρπαστική διαδρομή τους στην μαθητική επιχειρηματικότητα και κάλεσαν τους συνομηλίκούς τους στην Ελλάδα να πάρουν κι εκείνοι μέρος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».      

«Είχαμε τα μάτια μας κλειστά  και το πρόγραμμα αυτό μας τα άνοιξε», είπε χαρακτηριστικά ο μαθητής Νικήτας Μαρίνος από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου, πρόεδρος της «Κalymnos Climbing Escape», μιας πρωτοποριακής διαδικτυακής υπηρεσίας για την αναρρίχηση στην Κάλυμνο, που κέρδισε το πρώτο πανελλαδικό  βραβείο «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2015». «Το γεγονός ότι δημιούργησα την πρώτη μου επιχείρηση στα 15 μου χρόνια, με ωρίμασε, με γέμισε χαρά, ελπίδα, αυτοπεποίθηση και μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω πολλές και σημαντικές εμπειρίες, όπως τη σημερινή. Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά, όπως άλλαξε και η δική μου», πρόσθεσε.  

Ο Νικήτας εντυπωσίασε τους εκατοντάδες καλεσμένους του ΣΕΝ/JA Greece και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιφανείς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Όπως και η ομάδα «EPEIKON», τρίτη νικήτρια του περυσινού πανελλαδικού διαγωνισμού από το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού. Η «ΕPEIKON» δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά που σε συνδυασμό με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας ξεναγεί εικονικά τους χρήστες στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στην Πελοπόννησο.

«Η επιχειρηματικότητα είναι ένα μεγάλο «ταξίδι» με πολλούς φωτεινούς σταθμούς, εμπόδια, δυσκολίες, αλλά και εξαιρετικές εμπειρίες που χαλυβδώνουν τη θέληση, εκπαιδεύουν τη σκέψη  και διαμορφώνουν ισχυρές  προσωπικότητες»,  είπε η μαθήτρια Δάφνη Καπνίδου, Γενική  Διευθύντρια της «ΕPEIKON». «Κερδίσαμε τόσα πολλά που πραγματικά άλλαξαν οι ζωές μας. Είναι πολύ σημαντικό το έργο του ΣΕΝ καθώς ανοίγει «πόρτες» στη ζωή όλων των νέων».

Την δική τους «Εικονική Επιχείρηση» παρουσίασαν και οι μαθητές του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Με το «Μapp» (Marathon APPlication)- μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, με στόχο την προώθηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας- κατάφεραν να κατακτήσουν το 2ο Βραβείο «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016»  και να ενθουσιάσουν τους θεατές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Kατά τη δημιουργία του «Mapp», ζήσαμε πολύ έντονες στιγμές χαράς, λύπης, κούρασης και άγχους αλλά όταν το όραμά μας υλοποιήθηκε η συγκίνησή μας ήταν απερίγραπτη, νιώσαμε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο», τόνισε η πρόεδρος του «Mapp», Θεοδώρα Τζουμανίκα. «Η πορεία μας ήταν και εξακολουθεί να είναι συναρπαστική. Ευχαριστούμε πολύ το ΣΕΝ/JA Greece και το Xρηματιστήριο Αθηνών για την ευκαιρία που μας έδωσαν σήμερα! Η συμμετοχή στην έναρξη της  χρηματιστηριακής συνεδρίασης αποτελεί μία μοναδική εμπειρία που λίγοι μπορούν να ζήσουν. Θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστη!»

Τον έξυπνο κάδο «Smileybin», που διαθέτει σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες, παρουσίασε η ομάδα από το Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας. Τα παιδιά κατέκτησαν όχι μόνο την πρώτη θέση στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό  του 2016, αλλά και δύο πολύ σημαντικά βραβεία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Εικονικής  Επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νεων ήταν ανεπανάληπτη, μοναδική και συνεχίζει να μας συναρπάζει και να μας συγκινεί. Σήμερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών νιώσαμε μεγάλη τιμή ενώ κάναμε και σημαντικές γνωριμίες», δήλωσε η πρόεδρος του «Smileybin» Μαρία Κοκάλα. «Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που υπάρχει το ΣΕΝ/JA Greece. Κάνει εξαιρετική δουλειά κάθε χρόνο βοηθώντας παιδιά από όλη τη χώρα να γνωρίσουν τον κόσμο του «επιχειρείν» και να εξελίξουν τις ικανότητες τους. Όσο περισσότερα παιδιά ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα τόσο καλύτερα θα πηγαίνει η χώρα».

Τα παιδιά συνεχάρη θερμά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και η πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Η κυρία Παναγιωτοπούλου προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τις φετινές ομάδες που θα παρουσιάσουν σε λίγες ημέρες τις δικές τους καινοτόμες «Εικονικές Επιχειρήσεις» στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα θα βρίσκονται στις 10 Φεβρουαρίου στο Τhe Mall Athens στο Μαρούσι, ενώ οι μαθητές της Βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσουν τις δικές τους μαθητικές επιχειρήσεις στις 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmοs στη Θεσσαλονίκη.

«Εικονική Επιχείρηση»: Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις.  Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Citi,  η General Mills, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Eθνική Τράπεζα, η SAP, η Accenture, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.