Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρα τροχαία στην πόλη και μαθήματα ζωής

Μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου παρακολούθησαν ημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον Δημήτρη Αντωνίου.

Ένα «λιθαράκι» στην ενημέρωση γύρω από το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων πρόσθεσε με ημερίδα που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μόλις μία εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στο κέντρο της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα.

Κυρίως νεαρά άτομα, ανάμεσά τους μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, που έχασαν τους συμμαθητές τους στο πολύνεκρο δυστύχημα με τον 17χρονο οδηγό, τον περασμένο Μάρτιο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων και έναν άνθρωπο με το πιο ισχυρό βιωματικό κίνητρο.

Κατά την εκδήλωση, ο Δημήτρης Αντωνίου, που υπήρξε θύμα τροχαίου ατυχήματος στα 16 του και έκτοτε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του εργασίας, με τίτλο «Τροχαία Ατυχήματα και Υποδομές: Μία εμπειρική διερεύνηση για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης». Η έρευνά του έδειξε πως η πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι η ανεξέλεγκτη διάσχιση του οδοστρώματος, δηλαδή πεζοί που διέσχιζαν τον δρόμο σε χώρους και χρόνους που δεν επιτρεπόταν (εκτός διαβάσεων, ενώ είχαν κόκκινο φανάρι κλπ). Οι παρασύρσεις πεζών αποτελούν «πληγή» για την πόλη, αφού στην πενταετία 2010-2015 σημειώθηκαν 73 περιστατικά.

Για τα ζητήματα αυτά ο κ. Αντωνίου «δείχνει» ως λύση την βελτίωση των υποδομών, με τη δημιουργία περισσότερων διαβάσεων, την τοποθέτηση περισσότερων κιγκλιδωμάτων και, ασφαλώς, την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τον παραβατικό χαρακτήρα του να διασχίζει τον δρόμο από σημεία που δεν επιτρέπεται. Παράλληλα, πρότεινε τη θέσπιση επιδότησης για αγορά ενός ποιοτικού κράνους, καθώς διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλά ατυχήματα με τραυματισμούς στο κεφάλι, παρά το γεγονός ότι ο αναβάτης φορούσε κράνος.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Σουρβίνος, μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε πως, ετησίως, δαπανώνται 5 δισ. ευρώ για την νοσηλεία θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, γεγονός που καθιστά τις δαπάνες για την πρόληψη ακόμη πιο επιτακτικές.

«Κάθε εκδήλωση που ενημερώνει τον πολίτη και συμβάλει στην μείωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων έστω και κατά έναν νεκρό, είναι θεμιτό να γίνεται», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Σουρβίνος. «Έχοντας βιώσει το τραγικό του τροχαίου ατυχήματος, ο Δημήτρης Αντωνίου δεν το έβαλε κάτω και συμβάλλει καθημερινά ώστε η μάστιγα των τροχαίων να περιοριστεί», επεσήμανε, αναφερόμενος στο τροχαίο ατύχημα που άλλαξε τη ζωή του κ. Αντωνίου, όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αποστόλου, Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε: «Νομίζω πως οι θεατές μορφώθηκαν και ένιωσαν ένα “σοκ” από αυτά που αγνοούν σε καθημερινή βάση αλλά είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή τους».

«Η συστηματκή ενημέρωση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται ο καθένας να αναλαμβάνει ευθύνες και να αναφέρει τα προβλήματα που διαπιστώνει στην περιοχή του, ώστε να διορθώνονται», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.