Skip to main content

Ματαιώθηκε η ομιλία Πουτζντεμόν - Κρίσιμες στιγμές στην Καταλονία

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, αναμενόταν να ανακοινώσει τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και πρόωρες περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Ματαιώθηκε η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Η ομιλία ήταν προγραμματισμένη στις 14:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας), ενώ δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τη ξαφνική ματαίωση.

Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, ο Πουτζντεμόν, σε μία κίνηση τακτικής, αναμενόταν να ανακοινώσει τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και πρόωρες περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου, χωρίς να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Με αυτή την κίνηση θα προσπαθούσε να προλάβει τον Ραχόι, ο οποίος ζήτησε από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος για προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας. Παράλληλα, είχε εξαγγείλει ότι θα διεξαχθούν εκλογές στην Καταλονία εντός εξαμήνου.

Σε επιστολή που απηύθυνε στην ισπανική Γερουσία, ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει "σοβαρή έκτακτη κατάσταση", θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, στο οποίο διαβεβαιώνει ότι το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.