Skip to main content

Μασούτης: Η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης για γερμανικές επενδύσεις

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση των έργων που θα βελτιώσουν το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης

Οι προοπτικές και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνογερμανικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ο καταλυτικός ρόλος τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο ΕΒΕΘ ο πρόεδρός του, Γιάννης Μασούτης, με το γενικό πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας, Βάλτερ Στέχελ και το διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ματίας Χόφμαν, παρουσία και του α΄ αντιπροέδρου του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.

Αρχικά, ο Γερμανός διπλωμάτης και ο εκπρόσωπος του διμερούς Επιμελητηρίου συνεχάρησαν τον κ. Μασούτη για την εκλογή του, του ευχήθηκαν καλή επιτυχία και μίλησαν για την άριστη συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα με το ΕΒΕΘ.  Ακολούθως, η άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση επικεντρώθηκε στους τομείς που «στρώνουν» πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, με έμφαση στη δυναμική των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Στέχελ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ρυθμούς ανάπτυξης του λιανεμπορίου και ειδικότερα της ελληνικής αγοράς τροφίμων, ενώ εντυπωσιάστηκε από τις δράσεις εξωστρέφειας τις οποίες «τρέχει» το ΕΒΕΘ, όπως η επιδότηση των μελών του για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού. Και με δεδομένο ότι η χώρα του είναι ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην παγκόσμια εκθεσιακή αγορά, επισήμανε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας με το ΕΒΕΘ, σε επίπεδο συμμετοχής του –με την επιδότηση και μελών του- σε εκθέσεις που διοργανώνονται στη Γερμανία.

Ακόμη ο κ. Στέχελ αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που δημιουργεί για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον η παραχώρηση αεροδρομίων –όπως του «Μακεδονία»- στην γερμανικών συμφερόντων Fraport. Σημείωσε ακόμη πως η ολοκλήρωση των υποδομών που είναι σε εξέλιξη (αεροδρόμιο, λιμάνι, μετρό) στη Θεσσαλονίκη θα τη «μεταμορφώσουν» σε μια άλλη πόλη κάνοντάς την πιο ελκυστική για νέες ξένες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση των έργων που θα βελτιώσουν το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως η πόλη και η χώρα γενικότερα έχουν ήδη πολλά πλεονεκτήματα και κάλεσε τους Γερμανούς επενδυτές να δουν το πρόσφορο έδαφος που ήδη υπάρχει για επενδύσεις και συνέργειες στον τομέα του τουρισμού, των τροφίμων και της ενέργειας, κυρίως δε των Ανανεώσιμων Πηγών της (ΑΠΕ). «Είμαστε δυνατοί σε αυτούς τους τομείς και άρα μπορούμε να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για γερμανικές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μασούτης υπογραμμίζοντας αφενός τη σημασία της γερμανικής τεχνογνωσίας στις διμερείς συνεργασίες για επενδύσεις στους παραπάνω τομείς και αφετέρου το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν και παραμένει ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.  Το 2016 οι εξαγωγές (σ.σ. η Γερμανία είναι ο δεύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων μετά την Ιταλία) προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές (σ.σ. η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των ελληνικών εισαγωγών) κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα περίπου 1,96 δισ. και 4,9 δισ. αντίστοιχα.  

Ωστόσο και οι δύο πλευρές επισήμαναν, ότι στην παρούσα συγκυρία, καταγράφεται έλλειμμα ιδίων κεφαλαίων από ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ελληνογερμανικών επενδυτικών σχημάτων στις ΑΠΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι κύριοι Β. Στέχελ και Μ. Χόφμαν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη λειτουργία των Επιμελητηρίων ο νέος Επιμελητηριακός νόμος, επισημαίνοντας πως οι αντίστοιχοι φορείς στη Γερμανία έχουν  σημαντικό ρόλο στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων αλλά και στην επαγγελματική κατάρτιση.

Από την πλευρά του ο κ. Μασούτης περιέγραψε του στόχους της νέας διοίκησης η οποία, όπως είπε, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις συνέργιες με Επιμελητήρια, όπως με το ελληνο-γερμανικό, ενώ επισήμανε πως βασικός στόχος του ΕΒΕΘ θα είναι η περαιτέρω τόνωση της εξωστρέφειας των μελών του με δράσεις που θα διαχέονται προς όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι –εν μέσω κρίσης- έχουν συνειδητοποιήσει πως οι εξαγωγές και οι νέες επενδύσεις είναι μονόδρομος για την επιβίωση και την ανάπτυξη.  

Τέλος, μετά την αναφορά του γερμανού Προξένου στο δυαδικό σύστημα κατάρτισης που ισχύει στη χώρα του, ο κ. Μασούτης ανέφερε τις δράσεις που υλοποιεί το ΕΒΕΘ στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και στη διασύνδεση παραγωγής και εκπαίδευσης, ανακοινώνοντας πως αυτές θα ενταθούν στη θητεία της νέας διοίκησης.