Skip to main content

Μασούτης: Αύξηση τζίρου σε δύσκολη χρονιά για το λιανεμπόριο

Το 2016 ο κύκλος εργασιών ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ και η εταιρεία θα συνεχίσει επενδυτικά και το 2017, δηλώνει ο δ/νων σύμβουλος κ. Ι. Μασούτης.

Το 2016 ήταν μία καλή χρονιά για την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα, την Μασούτης Α.Ε., παρά τα μεγάλα προβλήματα που κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον κλάδο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, όπως συνέβη με τις γνωστές περιπτώσεις των "Μαρινόπουλος" και "Καρυπίδης".

Όπως δήλωσε στη Voria.gr o διευθύνων σύμβουλος της Μασούτης, Ιωάννης Μασούτης, το 2016 κλείνει με μία αύξηση στον κύκλο εργασιών της τάξης του 6,9%-7%, ο οποίος διαμορφώνεται στην περιοχή των 802 εκατ. ευρώ, έναντι των 751,66 της προηγούμενης χρονιάς. Αυξημένη θα είναι και η κερδοφορία της επιχείρησης με τα κέρδη να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 32 - 35 εκατομμυρίων.

Το 2016 ήταν μία ακόμη χρονιά επενδύσεων και μάλιστα αυξημένων(το 2015 επενδύθηκαν 13,7 εκατ), καθώς η εταιρεία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της που προέβλεπε επενδύσεις 20 εκατομμυρίων σε νέα σημεία πωλήσεων αλλά κυρίως σε ανακαινίσεις υφισταμένων. Να σημειωθεί ότι μέσα στη φετινή χρονιά ολοκληρώθηκε και η ριζική ανακαίνιση όλων των Grand Μασούτης.

Για το 2017 η Μασούτης συνεχίζει επενδυτικά με το σχεδιασμό της να προβλέπει και τη δημιουργία νέων καταστημάτων αλλά στις περιοχές που ήδη έχει επεκτείνει το δίκτυό της. Το σχέδιο για κάθοδο στην Αθήνα δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά όπως είπε ο κ.Μασούτης, δεν υπάρχει κάτι αυτή την περίοδο.

Η εταιρεία, που δεν έχει εντάξει στο δίκτυο της ούτε ένα από τα πρώην σημεία της Μαρινόπουλος, αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί το deal Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη καθώς από αυτό θα εξαρτηθούν όλα για τον κλάδο, το 2017. Πιο συγκεκριμένα ο κ.Μασούτης θέλει να ελπίζει ότι η συμφωνία θα μπορέσει να υλοποιηθεί καθώς διαφορετικά οι ανατροπές θα είναι μεγάλες για τον κλάδο και θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα για την σταδιακή σταθεροποίησή του σε νέα δεδομένα.

"Πριν έξι χρόνια η αγορά του κλάδου ήταν στα 12,5- 13 δισ. και το 2016 υπολογίζεται ότι συρρικνώθηκε στα 7,5 δισ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έξοδος από την αγορά της Μαρινόπουλος, της μεγαλύτερης αλυσίδας του κλάδου. Οι λιανεμπορικές που βρίσκονται σε λειτουργία πήραν μέρος των μεριδίων των εταιρειών που κατ' ουσίαν βγήκαν από την αγορά, αλλά δεν ήταν δυνατό σε εποχή κρίσης να καλύψουν μία τόσο μεγάλη απώλεια τζίρου", τόνισε ο κ. Μασούτης.

Βεβαίως, το διαχρονικό πλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο και το οποίο μειώνει τζίρους και αποδόσεις, συνδέεται με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, οι επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί και οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα φθηνότερα προϊόντα και στις προσφορές, ενώ έχουν περικόψει και τις αγορές που θεωρούν μη αναγκαίες.

Σήμερα το δίκτυο της Μασούτης περιλαμβάνει 264 καταστήματα σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Φθιώτιδα, Εύβοια και τα νησιά Λήμνο, Λέσβο και Χίο.