Skip to main content

Μάρκου:Δελτίο τύπου-«φάντασμα» για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα μετά από τη δημοσιοποίηση και έπειτα εξαφάνιση δελτίου τύπου που ανακοίνωνε την αναστολή αιτήσεων ρώτησε η βουλευτής.

Το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας μετά την έκδοση δελτίου τύπου από το Υπουργείο Εργασίας για αναστολή των αιτήσεων, το οποίο, όμως, «εξαφανίστηκε» μετά από μερικές ώρες ζητά να μάθει η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα. Μεταξύ των κριτηρίων που μοριοδοτούνται ευνοϊκά για την κάλυψη των θέσεων είναι και η ιδιότητα του ωφελούμενου από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η οποία λαμβάνει 20 μόρια.

Όπως, όμως, επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος από τις 8/10, η εν λόγω μοριοδότηση θέτει ζητήματα ανισότητας και νομιμότητας, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης υλοποιείται πιλοτικά μόλις σε 30 από τους 325 συνολικά δήμους της χώρας.

«Εν ολίγοις, πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς δική τους ευθύνη υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση επειδή δεν ανήκουν στους 30 πιλοτικούς δήμους εφαρμογής του ΚΕΑ, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο σας» επισημαίνει η βουλευτής.

Τα πράγματα περιπλέκει δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας που είδε το φως της δημοσιότητας και μιλά για αναστολή των αιτήσεων και επαναδιατύπωση της προκήρυξης μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ «για να αποφευχθούν ζητήματα συνταγματικότητας». Το εν λόγω δελτίο τύπου – «φάντασμα» κατέβηκε μετά από λίγες ώρες, αφού όμως είχε αναπαραχθεί από αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

«Χιλιάδες πολίτες αναμένουν εδώ και μήνες την έναρξη του εν λόγω προγράμματος ώστε να μπορέσουν έστω προσωρινά να ξεφύγουν από την ανεργία και δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοια σύγχυση για ένα τόσο σοβαρό θέμα» τονίζει η βουλευτής, ζητώντας διευκρινίσεις για το συμβάν και το μέλλον του προγράμματος και ρωτώντας αν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται περί απόφασης του ΑΣΕΠ.