Skip to main content

Markit: Εξασθενεί η ύφεση στην ελληνική μεταποίηση

Τον Μάρτιο παρέμεινε σε ύφεση, ωστόσο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών έκλεισε στις στις 49,0 μονάδες απο 48,9 τον Φεβρουάριο

Σε ύφεση παρέμεινε η ελληνική μεταποίηση τον Μάρτιο εξαιτίας της μείωσης που σημειώθηκε στην παραγωγή και τις νέες εργασίες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) έκλεισε στις 49,0 μονάδες από 48,9 τον Φεβρουάριο με την ύφεση, ωστόσο, να εξασθενεί. Παρέμεινε κάτω από το 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

«Τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου υπέδειξαν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σάμιουελ Αγκάς, οικονομολόγος της Markit.

«Ωστόσο, η ύφεση εξασθένησε σημαντικά σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον περασμένο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συρρίκνωση της παραγωγής οφείλεται σύμφωνα με την έρευνα στην περιορισμένη ζήτηση στην εσωτερική αλλά και τις αγορές του εξωτερικού.

Το σύνολο των εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2014 ενώ οι νέες εργασίες από το εξωτερικό συρρικνώνονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών.

Πάντως, ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε αύξηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Η πρόσφατη αύξηση ήταν η τρίτη που καταγράφηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών, παρ' όλο που ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασιών ήταν σχετικά ασθενής, ανέφερε η έρευνα.