Skip to main content

Μαρκ Ρούτε: Σε αρχικό στάδιο είναι η προσφυγική κρίση

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αποκάλυψε ότι τους μήνες που προηγήθηκαν είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο εκτιμά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτε, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσω με τον 'Έλληνα Πρόεδρο μία σειρά θεμάτων στα οποία εμπλέκεται, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε απόσταση από την καθημερινή λήψη αποφάσεων» τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας στα Νέα. «Θα μας απασχολήσουν οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς θα εξελιχθεί. Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο Μαρκ Ρούτε αποκάλυψε επίσης ότι τους μήνες που προηγήθηκαν είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δούλεψα πολύ στενά με τον 'Έλληνα πρωθυπουργό για αρκετές εβδομάδες. Μιλούσα τηλεφωνικώς με τον Αλέξη τουλάχιστον μία, ακόμη και δύο φορές κάθε μέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβάλει και πώς θα έδεναν οι ελληνοτουρκικές συμβάσεις με την επικείμενη συμφωνία με την Τουρκία».

Κατά την άποψή του, η συμβολή της Αθήνας ήταν καταλυτική για τη σύναψη της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και οι σχετικές διεργασίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Χάγης». «Η συμβολή της Αθήνας είναι σημαντική και για την εφαρμογή της συμφωνίας» πρόσθεσε, όμως, υπονοώντας εμμέσως ότι περιμένει περισσότερα από την Ελλάδα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι το πρώτο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα στο δείπνο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ρούτε θα μεταφέρει στον Προκόπη Παυλόπουλο την αντίθεσή του σε μια πορεία περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ΕΕ και την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές αρχές της.