Skip to main content

Μάριο Ντράγκι: Αύξηση επιτοκίων όταν υπάρξει ανάπτυξη

Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία στην Ευρώπη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης μετά την συνάντηση με γερμανούς βουλευτές.

Η συζήτηση που είχε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με γερμανούς βουλευτές της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag δεν ήταν τελικά τόσο "οδυνηρή" όσο προέβλεπαν πολλοί στο προοίμιο.
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης μάλιστα δήλωσε μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση: "Καταρχήν είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την ευκαιρία αυτή να ανταλλάξω απόψεις με ανθρώπους που βρίσκονται σε στενή επαφή με το λαό, που συνομιλούν με τους πολίτες στο δρόμο".

Αισθάνθηκε δε ότι κατάφερε να πείσει τους βουλευτές για την ορθότητα των επιλογών του ως πρόεδρος της Ευρωτράπεζας:

"Φυσικά και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τους έπεισα, εντούτοις η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι τα περισσότερα ερωτήματα που τέθηκαν στόχευαν εν γένει στην κατανόηση της πολιτικής μας, πώς επιδρά και εάν είναι αποτελεσματική. Αντιμετώπισα λιγότερο κριτική εκ μέρους των βουλευτών και περισσότερο στήριξη για την πολιτική που ακολουθούμε στην παρούσα φάση".

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια;

Ποιο είναι όμως το μήνυμά του προς τον μέσο γερμανό καταθέτη που ουσιαστικά χάνει από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων;

"Καταρχήν επιτρέψτε μου να πω ότι τόσο οι συνάδελφοί μου στο διευθυντήριο όσο και εγώ προσωπικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες. Ουσιαστικά υπάρχει μόνον μια απάντηση που έχει βέβαια πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ισχυρή ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία στην Ευρώπη. Μιλάω φυσικά για την ευρωζώνη εν γένει και όχι μόνον για τη Γερμανία όπου η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Όταν συμβεί αυτό θα υπάρξουν μεγαλύτεροι ονομαστικοί μισθοί και εντέλει ένας πληθωρισμός στα επίπεδα που επιδιώκουμε, δηλαδή περίπου στο 2% ή λίγο χαμηλότερα. Τότε θα αυξηθούν και τα επιτόκια και ακολούθως και οι αποδόσεις των αποταμιεύσεων".

Για την κρίση των γερμανικών τραπεζών

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε παράλληλα ότι οι απώλειες των νοικοκυριών από τα χαμηλά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις εξισορροπούνται και δη υπερκαλύπτονται από τα χαμηλότερα επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν για τα στεγαστικά δάνεια. Φυσικά, πρόσθεσε, υπάρχουν από την άλλη πλευρά και εκείνοι που δεν έχουν κάποιο στεγαστικό δάνειο, αλλά μόνον καταθέσεις και γι΄ αυτούς η πολιτική αυτή συνεπάγεται μείωση του εισοδήματος.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε εμμέσως και στους κλυδωνισμούς της Deutsche Bank, λέγοντας ότι "δεν θέλω να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων ιδρυμάτων, ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν και σε εποχές χαμηλών επιτοκίων".