Skip to main content

Μαρινόπουλος: Τι προβλέπει το mega deal της εξυγίανσης

Κουρεύονται στο 50% οι οφειλές σε προμηθευτές σε Δήμους και οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Οι εργαζόμενοι περνάνε στη νέα εταιρεία του Σκλαβενίτη.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, βράδυ Τετάρτης, για την εξυγίανση της Μαρινόπουλος, γίνεται αγώνας δρόμου για να κατατεθεί έως αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, η αίτηση υπαγωγής στα άρθρα 106 β & θ του Πτωχευτικού Νόμου, αφού προηγουμένως συγκεντρωθούν το δυνατόν περισσότερες υπογραφές από τους πιστωτές που συναινούν στη Συμφωνία.

Ήδη ποσοστό άνω του 70% των προμηθευτών της Μαρινόπουλος έχει πει κατ’ αρχήν ναι στο σχέδιο εξυγίανσης, "κλειδώνοντας” έτσι το απαιτούμενο 60% του συνόλου των πιστωτών και του 40% των ενέγγυων πιστωτών, που απαιτείται για να υποβληθεί στο δικαστήριο αίτηση για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στα άρθρα 106 β&θ.

Τι προβλέπει η Συμφωνία Εξυγίανσης της Μαρινόπουλος

Χρηματοδότηση: Η νέα χρηματοδότηση ύψους 477 εκατ. ευρώ της νέας εταιρείας ( Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης), στην οποία μεταβιβάζεται το 79,4% των οφειλών της Μαρινόπουλος ήτοι 1,183 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου και μέσω των 125 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει η Σκλαβενίτης. Συγκεκριμένα η Σκλαβενίτης θα καταβάλει 75 εκατ. ευρώ αμέσως πριν την εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης η οποία θα εκταμιευθεί εντός 20 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, και 50 εκατ. ευρώ έως και την 31.12.2019.

Ανέγγυοι προμηθευτές: Το σύνολο των υποχρεώσεων προς ανέγγυους προμηθευτές κατά την 30.6.2016 ανερχόταν στο ποσό των 647.155.919 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,4% των συνολικών οφειλών της Μαρινόπουλος. Οι υποχρεώσεις αυτές, διαγράφονται σε ποσοστό 50% ενώ η αποπληρωμή θα γίνει εντός 60 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της Συναλλαγής χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Προμηθευτές/πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους επιταγές ή/και γραμμάτια ή/και συναλλαγματικές ή/και έχουν προβεί σε πράξεις δικαστικής επιδίωξης της απαίτησής τους τόσο κατά της Μαρινόπουλος όσο και κατά των Αλληλεγγύως Ευθυνόμενων και Εξ Αδικοπραξίας Ευθυνόμενων (ενδεικτικά έκδοση Διαταγών Πληρωμής, έκδοση δικαστικών αποφάσεων, κατάθεση αγωγής, ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων), κατόπιν της απομείωσης των σχετικών απαιτήσεών τους, υποχρεούνται να παραδίδουν στη νέα εταιρεία τα σώματα των επιταγών ή/και τα απόγραφα των Διαταγών Πληρωμής και παράλληλα υποχρεούνται να παραιτούνται των σχετικών δικογράφων και των αντίστοιχων δικαιωμάτων τους που απορρέουν από οιαδήποτε αιτία.

Εργαζόμενοι: Όλες οι ενεργές κατά την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με Α.Π.Υ./Τ.Π.Υ, δικηγόρων επί παγία αντιμισθία και συμβάσεις διευθυντικών στελεχών της Μαρινόπουλος, μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και περιλαμβάνουν το σύνολο των κατά την ημερομηνία αυτή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος έναντι εκάστου εργαζόμενου, με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση εργασίας.

Υποχρεώσεις προς τις εταιρείες του ομίλου Carrefour: Αναφορικά με τις υποχρεώσεις προς τις εταιρείες του ομίλου Carrefour, ύψους 161,074 εκατ. ευρώ, αυτές απομειώνονται σε ποσοστό 92,21%, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 12,542 εκατ. ευρώ που απομένει θα εξοφληθεί εντός 15 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Εκμισθωτές: Στη νέα εταιρεία, μεταβιβάζεται το σύνολο των ενεργών κατά την 30.6.2016 μισθωτικών σχέσεων της Μαρινόπουλος, (π.χ. εμπορικών μισθώσεων και υπομισθώσεων, σε εμπορικές στοές). Οι οφειλές σε εκμισθωτές την 30.6.2016 ανέρχονταν στο ποσό των 76.155.449,28 ευρώ. Μέρος των ανωτέρω οφειλών έχουν ήδη εξοφληθεί κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας δια της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης, ενώ η αποπληρωμή του υπολοίπου αυτών θα γίνει τμηματικά, και ανάλογα με το ύψος της απαίτησής τους. Συγκεκριμένα οι πιστωτές με υπόλοιπο οφειλής κατά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, που επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης έως 50.000 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Οι πιστωτές με υπόλοιπο οφειλής πάνω από 50.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, και οι πιστωτές με υπόλοιπο οφειλής πάνω από 200.000 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ελληνικό Δημόσιο: Οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις.

Ασφαλιστικοί Οργανισμοί: Οι οφειλές θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις.

ΟΤΑ & Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας: Σε ποσοστό 50% διαγράφεται σύνολο των σχετικών κεφαλαίων/βασικών χρεών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όλους τους Οργανισμούς και Εταιρείες Κοινής Ωφελείας (π.χ. ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΣΗΜΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, λοιπούς οργανισμούς και εταιρείες ύδρευσης, αποχέτευσης) αλλά και προς το σύνολο των ανάλογων ιδιωτικών παρόχων. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις και οφειλές, θα αποπληρωθούν σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επιταγές: Το σύνολο των επιταγών και οι οποίες έχουν χορηγηθεί ως εγγύηση σε τρίτους υπέρ της Μαρινόπουλος για σχετική αναληφθείσα υποχρέωση, ακολουθούν την τύχη της υποχρέωσης της Μαρινόπουλος, υπέρ της οποίας οι εν λόγω επιταγές δόθηκαν ως εγγύηση. Συγκεκριμένα, κατά τον χρόνο εξόφλησης από τη νέα εταιρεία εκάστης ασφαλιζόμενης υποχρέωσης, εξαλείφεται οιαδήποτε χορηγηθείσα από τρίτα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα εγγύηση καθώς και οι αξιώσεις που πηγάζουν από οιαδήποτε αιτία (ενδοσυμβατική ή αδικοπρακτική), και επομένως οι νόμιμοι κομιστές των ανωτέρω επιταγών ουδεμιά άλλη απαίτηση διατηρούν. Περαιτέρω το σύνολο των υποχρεώσεων εκ των επιταγών, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τη Μαρινόπουλος προς τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ακολουθούν την τύχη της υποχρέωσης της Μαρινόπουλος, δυνάμει της οποίας οι εν λόγω επιταγές εκδόθηκαν, δηλαδή διαγράφονται και απομειώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας εξυγίανσης.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τις Τράπεζες στη συμφωνία εξυγίανσης αναφέρονται πως οι υποχρεώσεις την 30.06.2016, προς την Alpha Bank ανέρχονταν συνολικά στα 146.936.854 ευρώ. Από αυτό το ποσό 26.716.440 ευρώ παραμένουν στην Μαρινόπουλος και διαγράφεται πλήρως ενώ το υπόλοιπο των υποχρεώσεων αυτών, συνολικού ποσού 120.220.414 ευρώ μεταφέρεται στη Νέα Εταιρεία.

Κάθε υποχρέωση, όπως θα έχει διαμορφωθεί κατά την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, αφού κεφαλαιοποιηθεί το σύνολο των τυχόν οφειλομένων τόκων μέχρι εκείνη την ημέρα, θα εξοφληθεί εντόκως σε 20 έτη, με πενταετή περίοδο χάριτος ως προς την πληρωμή του κεφαλαίου. Μετά την ως άνω περίοδο χάριτος, θα γίνει αποπληρωμή της οφειλής με καταβολή 15 ετήσιων άνισων έντοκων δόσεων.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις προς τη Eurobank συνολικού ύψους 18.304.548 ευρώ μεταβιβάζονται και μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία αυτούσιες, όπως και αυτές προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 31,24 εκατ. ευρώ.