Κυριακή 22 Απριλίου 2018
x

ΜΑΡΙΑΣ: H CETA ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΦΕΤΑ ΜΑΪΜΟΥ

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής είπε πως ο τρόπος παραγωγής της φέτας είναι συγκεκριμένος καθώς χρησιμοποιείται κυρίως πρόβειο γάλα και λίγο κατσικίσιο

Στην πανελλαδική σύσκεψη των κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο το μεσημέρι στον Τύρναβο της Λάρισας, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την προστασία της φέτας από τη εμπορική και οικονομική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), συμμετείχε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο κ. Μαριάς σε δήλωση του στο ΑΜΠΕ τόνισε πως αυτό που συμβαίνει με την CETA είναι πως ανοίγει ο δρόμος ώστε η φέτα από ΠΟΠ να μετατραπεί σε κοινή ονομασία και άρα να χάσει το μονοπώλιο που έχει.

«Η φέτα ως ΠΟΠ έχει μια μονοπωλιακή λειτουργία μέσα στην ΕΕ και απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τον τίτλο φέτα οποιοσδήποτε παραγωγός δεν είναι σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλαίσια. Αν κυρωθεί η CETA δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς εκτός της γεωγραφικής περιοχής που προστατεύεται όπως είναι του Καναδά να παράγουν φέτα "μαϊμού"» σημείωσε.

Επίσης είπε πως ο τρόπος παραγωγής της φέτας είναι συγκεκριμένος καθώς «χρησιμοποιείται κυρίως πρόβειο γάλα και λίγο κατσικίσιο, αλλά και τα αρνιά που παράγουν το γάλα βόσκουν σε συγκεκριμένες περιοχές, ορεινές ή ημιορεινές, με ήπιο χειμώνα και θερμό καλοκαίρι».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ