Skip to main content

Μάρδας: Ο δανεισμός των κρατών είναι μία πολύ επικερδής ιστορία

Kαθώς περνάει ο χρόνος αυτοί οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι είναι αναλογικά λιγότεροι από αυτούς που γίνονται φτωχότεροι, είπε ο βουλευτής.

"Ο δανεισμός των κρατών είναι μία πολύ επικερδής ιστορία, με την έννοια ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες ή οποιαδήποτε άλλα χρεόγραφα" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm".

Παραπέμποντας και σε παλαιότερη έκθεση της τράπεζας Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία τα 3 δισ. του πληθυσμού του πλανήτη αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου και 33 εκατ. άτομα το 41-42%, σημείωσε ότι "καθώς περνάει ο χρόνος αυτοί οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι είναι αναλογικά λιγότεροι από αυτούς που γίνονται φτωχότεροι, το άνοιγα της ψαλίδας μεγαλώνει σε γενικές γραμμές".

"Από τον αριθμό των 33 εκατ. ατόμων τα 8 εκατ. δανείζουν στα κράτη. Τα κράτη προσφέρουν τα επιτόκια δανεισμού. Κράτη τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη προσφέρουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, κράτη που έχουν μικρές ανάγκες δεν προσφέρουν", σημείωσε ο κ. Μάρδας εξηγώντας ότι "όταν το 2014 βγήκαμε για πρώτη φορά στις αγορές το επιτόκιο, με το οποίο δώσαμε ελληνικά ομόλογα ήταν της τάξης του 5%, που για ποσά της τάξης των 6-9 δισ. είναι ένα μεγάλο ποσό χρημάτων ως κέρδος". "Χώρες, όπως η Αργεντινή π.χ., αντιμετωπίζουν ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες δανεισμού και αυτός ο πληθυσμός, που ανήκει σε αυτά τα 33 εκατ., έχει όλη την άνεση να δανείσει πολύ ακριβό χρήμα σε χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε μία διαδικασία κατάρρευσης" επισήμανε.