Skip to main content

Μαραθώνιος στην Ευρώπη για τη χαμένη αξιοπιστία

Συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του και με θεσμικούς επενδυτές έχει μέχρι αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικον
Συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές έχει έως και την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες Τρίτη συναντήσεις στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια στο Παρίσι με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών έχει συναντήσεις στην Αγγλία με θεσμικούς επενδυτές και με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Άγγλο ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.

Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, εστιάζοντας από την πλευρά του στην ανάλυση και την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και τη γενικότερη ανάταξη της οικονομίας. 

Σε συνομιλία που είχε με Έλληνες ανταποκριτές, ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της, εξου και η περιοδεία του σε Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εξηγήσει προσωπικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και να πείσει για την βούληση της γρήγορης υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο τους ομολόγους του υπουργούς όσο και τους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, που ανησυχούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και που σύντομα θα κληθούν να ανταποκριθούν στην αγορά νέων κρατικών ομολόγων.

Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε απόλυτα ενήμερος για το εξαιρετικά αρνητικό από επικοινωνιακής άποψης κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία και γενικότερα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της ατμόσφαιρας. «Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν να δουν έργα και στο βαθμό που θα υλοποιούνται, θα ανακτάται βαθμηδόν και η εμπιστοσύνη τους, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις και στην παρουσίαση της κατάστασης από τα μέσα ενημέρωσης», είπε μεταξύ άλλων ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του αύριο στο Λονδίνο συνεντεύξεις με «κρίσιμα» για τις αγορές ΜΜΕ.

Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο - μία «ήπια» σχετικά μέρα - έδωσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία και μία γεύση της επικρατούσας ατμόσφαιρας. «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί ποτέ στην Ευρωζώνη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεντρικό σχόλιο των οικονομικών σελίδων της "Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπό τον τίτλο «Ο Ελληνας ασθενής». Ανάλυση που δημοσιεύεται στη μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ασχολείται με την αντιμετώπιση της «ελληνικής σχεδόν-κατάρρευσης», παραθέτοντας επιχειρήματα και αντεπειχειρήματα σχετικά με το τι είναι προτιμότερο, η παροχή δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή η ανάληψη αυτού του ρόλου από τις χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτήν την περίπτωση, υπογραμμίζεται, «ο προϋπολογισμός (της Ελλάδας) θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, θα πρέπει άρα προσωρινά να αίρεται η δημοσιονομική κυριαρχία του κράτους».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι το «άγχος» της γερμανικής πλευράς αφορά στο ενδεχόμενο κλυδωνισμών στην ευρωζώνη, εξου και ήταν σημαντική η εξήγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν οι όποιες «παρενέργειες» για την συνοχή της. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι στη συζήτηση δεν τέθηκε θέμα κάποιου «σχεδίου βοηθείας» της Ελλάδας. Η υποστήριξη της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ο υπουργός, εκδηλώνεται με την αναγνώριση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση της διάστασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, ότι πραγματοποιεί σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και με την προτροπή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Στις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε τέθηκε και το θέμα των χρεών που έχει το ελληνικό δημόσιο έναντι γερμανικών επιχειρήσεων - στα ναυπηγεία της HDW για τα υποβρύχια, αλλά και σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών ειδών - και ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε την γερμανική πλευρά ότι για τα χρέη των νοσοκομείων δρομολογήθηκε ήδη μία διαδικασία εξόφλήσης και ότι για το θέμα των υποβρυχίων υπάρχει μία προσπάθεια λύσης-πακέτου με το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας

Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λαγκράντ. Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Γαλλίδα υπουργό για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση «του πολύ σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος» που έχει η χώρα. «Ενημέρωσα τη συνάδελφό μου για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος, για τον έλεγχο του χρέους και τις συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων», τόνισε.

O κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η ειλικρινής αυτή ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρακολούθηση από το Euro group των προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν πείστηκε η Γαλλίδα υπουργός και αν εξασφάλισε την υποστήριξή της απάντησε: «Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε. Πρέπει να πείθουμε στην πράξη ότι γίνονται αυτά τα οποία λέμε και πιστεύω ότι έχουμε δώσει σοβαρά δείγματα γραφής από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Ότι η προσπάθεια γίνεται με σοβαρότητα, με βάθος, με μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, που βοηθούν το μέσο Έλληνα πολίτη, την ελληνική οικογένεια και τους χαμηλόμισθους, αλλά και διορθώνουν το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει η χώρα».

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την αντιμετώπιση της Γαλλίδας υπουργού, είπε: «Η αντιμετώπιση που έχουμε από τους ευρωπαίους ομολόγους μας, αλλά και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Αλμούνια είναι ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλουν να φανεί και στο δρόμο η μετάφραση της προσπάθειας αυτής σε πραγματική μείωση του ελλείμματος». Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης όπου θα υπάρχει πλήρης περιγραφή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κάποια από τα μέτρα αυτά, είπε, έχουν άμεση απόδοση και κάποια έχουν να κάνουν με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση το Φεβρουάριο.

«Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, ο προϋπολογισμός δείχνει την προσπάθειά μας για τη μείωση του ελλείμματος και όσο περνάει ο καιρός τόσο θα πείσουμε τους Έλληνες πολίτες καταρχάς και στη συνέχεια τους ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές». Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι «οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να διασώσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί», απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα διάσωσης. «Δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο με τους συναδέλφους μας. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Οι αγορές μάς παρακολουθούν πολύ προσεκτικά. Περιμένουν να δουν έργα. Είναι φανερό ότι είναι δύσκολο να πείσουμε, συγχρόνως όμως βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα».