Skip to main content

Μανώλης Γλέζος: Να νικήσουμε την ιδεολογία του ναζισμού

Τον ναζισμό τον νικήσαμε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον ναζισμό τον νικήσαμε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία. Είναι ευθύνη μας να τον νικήσουμε» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στην Ομοσπονδιακή Βουλή, για την 70ή επέτειο της «απελευθέρωσης της Γερμανίας από τον φασισμό».

Ο κ. Γλέζος, ο οποίος ολοκληρώνει στο Βερολίνο την περιοδεία του με αντικείμενο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε επανειλημμένα ότι ο γερμανικός λαός δεν φέρει ευθύνη για τις θηριωδίες των ναζί.

Είπε ακόμη ότι τα όνειρα των αγωνιστών του πολέμου δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη. «Δεν υπάρχει ελευθερία για όλους τους λαούς, ούτε κράτος για όλους τους λαούς, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», παρατήρησε και τόνισε ότι δεν αρκεί να βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας του εργαζόμενου, μόνο και μόνο για να τον εκμεταλλεύεται καλύτερα το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά «χρειάζεται μια σύμβαση με το μέλλον», για την πραγματική δικαίωση των αγώνων.

«Ακούω το προσκλητήριο των καιρών. Η ιστορία μας χτυπά την πόρτα. Είμαστε ικανοί να της ανοίξουμε; Να κάνουμε την υπέρβαση;», διερωτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον «εξονυχιστικό» έλεγχο που υπέστη στην είσοδο της Μπούντεσταγκ, για να τονίσει ότι ο ίδιος στην Ελλάδα κυκλοφορεί χωρίς αστυνομική προστασία. Σε μια συμβολική κίνηση, ύψωσε το χέρι του, έδειξε το χάρτινο «βραχιολάκι» που του είχαν δώσει στην είσοδο, το έκοψε και είπε: «Να σπάσετε τα δεσμά της βίας, της καταστολής και της εκμετάλλευσης», για να δεχθεί το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.